2019-07-03
香港有得食蒙古野嘅餐廳唔多,依間餐廳地理位置隱蔽,又改左個「流浪者」嘅名,覺得幾浪漫,就係咁我就從此同佢結下情緣。首先講佢嘅裝潢,設計好獨特,欣賞佢大膽得嚟簡潔嘅佈置,加上舒服嘅毛毛凳、愉悅嘅民族音樂,俾人一種置身大自然嘅心身舒暢。員工服務態度良好,第一次嚟嘅會有職員介紹餐廳嘅運作。餐廳係自助餐形式,可以自己選擇唔同嘅食材同配菜,交俾廚師即席表演鐵板燒。肉類除左有豬牛雞同煙肉,仲有好出色嘅羊肉。血色夠鮮紅,脂肪比例恰到好處,炒出嚟羊味夠重,酥而不膻,係一等一嘅新鮮。質素同穩定度都好高,非常之難得。海鮮方面有中蝦、蜆肉、魷魚同埋龍利柳,相比起肉類就無咁特出,但係蝦都幾彈牙爽口。配菜亦都唔少,最令我驚訝嘅係餐廳非常之細心,會考慮到唔同嘅「文化」要用到唔同嘅蔬菜配搭,達到色香味俱全嘅效果。例如蔥,佢都會有青蔥、洋蔥同紫洋蔥,好啱我依d要求食得又睇得嘅心態。所謂「文化」就係餐廳嘅重頭戲,亦都係香港人嘅摯愛:混醬。佢嘅醬料並唔係普通嘅沙茶、生抽老抽,而係充滿東南亞風味嘅蒙古醬、冬陰功醬、紹酒等等。佢仲會係上面介紹唔同文化嘅配搭,我個人就最鍾意用蒙古特色炒羊肉,佢些微嘅香辣可以調出個種異國情調,但
所謂「文化」就係餐廳嘅重頭戲,亦都係香港人嘅摯愛:混醬。佢嘅醬料並唔係普通嘅沙茶、生抽老抽,而係充滿東南亞風味嘅蒙古醬、冬陰功醬、紹酒等等。佢仲會係上面介紹唔同文化嘅配搭,我個人就最鍾意用蒙古特色炒羊肉,佢些微嘅香辣可以調出個種異國情調,但係又唔會蓋過羊肉簡單嘅鮮味。有時我都會創新一下,根據個人口味(同心情)隨意配搭,食多食少悉隨尊便。
除左鐵板,佢仲有自製pizza,就係將上述嘅材料放係佢提供嘅餅底到,然後廚房幫你加芝士係面頭焗。雖然我依個食肉獸已經無位食pizza,但係憑我多年叫pizza到會嘅經驗,每次見到隔離枱個d樣都好靚仔,絕對唔俾連鎖店遜色。
係等師傅煮嘅同時就可以到隔嚟嘅自助bar拎食物,有前菜、沙律、海鮮、小食同湯。佢一個禮拜每日都唔同,蝦同青口都好大隻好新鮮,小食方面我就最鍾意佢個ribs,真係好嫰,一咬就骨肉分離。基本上食三轉已經飽曬,但係都一定要留位食甜品同生果。佢選擇唔多但好夠質,連我啊媽依個只係食shangri la嘅甜品精都對佢嘅木糠布甸讚不絕口,據佢形容:「木糠幼細香脆,布甸滑得嚟夠濃密,口感一流。」至於生果,就一定係西瓜大熱勝出,既解膩有消暑,可以為依趟美食之旅畫上一個完美嘅句號。
雖然係鐵板前面又熱又辛苦,但係師傅都會笑笑口咁同客傾計。話說我唔小心變左熟客之後,師傅(好似聽其他人嗌「吳師傅」,應該係老大)就連我去左邊度出國都記得。上次我去嘅時候,佢知我鍾意食芝士,特登焗左個心形pizza俾我地,非常有愛。芝士落重本,好似唔使錢咁,最難得係佢咁多芝士都可以做到餅底唔燶芝士又夠融,完全做到拉絲嘅效果。以為已經去到天堂,師傅又送多個甜品嚟。今次佢賣相簡單,只係一個麵包圈,上面有一個朱古力雪糕。哇。食落先知非凡,簡直係人不可貌相。個doughnut有傳統西式炸麵包煙韌鬆軟嘅口感,但係又無佢庸俗嘅死甜,反而混合左油炸鬼嘅淡香。而上面嘅雪糕簡直係經典。平時嘅蛋糕即使係haagen dazs,都係用水同奶一齊churn,所以難免會有少少冰味。但係佢個雪糕係滑到好似淨係得奶咁,一d冰感都無。一濃一淡、一滑一韌,朱古力慢慢滲入麵包嘅縫隙再融合為一,兩者無論係味道定係質感,都可以做到相輔相成,簡直就係perfect match。如果佢有得賣,我可以好大膽咁講,放酒店嘅價錢都不足為過。
作為一個食野極度挑剔又要求試新野嘅港女,依間野的確令我非常之impressed,忍唔住一試再試,即使過左外國每次翻嚟都唔可以唔去。我覺得大部分自助餐一係就重量不重質,一係就厚此薄彼,所以要試餐廳通常都係fine dining為主。Nomads係唯一一間俾我同時享受自助餐嘅放肆、有質素嘅食物同埋煮飯仔嘅樂趣,從來無令我失望。