2017-06-10
朋友做佐敦中電,佢介紹話公司對面有間隱世食店,平靚正之餘,仲用好多靚食材,特別係海鮮。佢講到咁好,就一於約埋班fd 接佢放工食飯。一入店已經見到個大魚缸,全部海鮮都游緊水,老問娘話佢地每日來貨唔多,因為要確保新鮮,試過之後佢又真係無吹水。鋪頭有優惠叫孖寶,有唔同組合俾大家選擇,一睇就知係平左,所以點都應該叫一份。我地揀左白灼蝦+扇貝D 蝦真係一流!!!好新鮮,d 肉又結實又爽,絕對唔係死蝦果用霉味可以比較。由於又鮮又甜,點埋辣椒豉油就已經一流。扇貝都好大塊下,又係新鮮彈牙,配埋d 甜嘅蒜粒,一樣好味。魚子醬焗桶蠔其實我唔食蠔嘅...但今次lee 種我又ok 喎,佢個飛魚子醬微酸帶甜,蓋左我唔鍾意嘅果種蠔腥味,口感到好,唔會好淋patpat. 仲有成5件!抵食。薑蔥飽魚主角!!!$65 一隻,我地都係每人一隻咋,連鐵鍋上,好惹味,爆得又夠香,鮑魚又係一食就知新鮮,夠晒彈,又唔會太硬。奄仔蟹糯米飯蟹我地都叫左兩隻,每人分到一邊,$330,蟹肉唔錯,又有膏,但重點梗係一齊蒸嘅糯米飯,吸晒d 蟹嘅精華,又香又甜,而且係蒸,所以d 飯唔會好硬身,唔怕銀胃。菜膽雞半隻橫豎叫個菜都要成舊水,不如加多
我地揀左白灼蝦+扇貝
扇貝都好大塊下,又係新鮮彈牙,配埋d 甜嘅蒜粒,一樣好味。
白灼蝦
薑蔥鮑魚
奄仔蟹糯米飯
奄仔蟹蒸糯米飯
菜膽雞半隻
橫豎叫個菜都要成舊水,不如加多幾十食埋半隻雞。好濃嘅上湯底。半隻雞都唔會話好細份。
四個人,叫左咁多海鮮,最重要係d 海鮮真係新鮮,佢仲每人送左個布丁做甜品,計埋加一先$1237,真係唔錯,值!!!