2019-01-11
之前來藍地季季紅同frd慶祝生日,已經留意過呢間餐廳,最終冇試到啦,咁今日就專登收工過來試一試。餐廳位於藍地大街,冇入過去裡面真係唔知原來環境咁正,一入門口會見到傳統卡位,飲酒食下串燒都舒服。再行入內部,原來裝修咁特別! 好有心思喎,原來呢度呢度地方咁大 露天環境用左木枱木櫈配搭,好似每人有間屋仔咁。 小橋流水咁,影下相幾靚。佢另外有D房間,都幾闊落。呢個區域主要做蒸氣火鍋,所以每張枱都會有個蒸爐。而講明海鮮蒸鍋,當然係有海鮮啦,好生猛睇左menu,蒸鍋分兩款,一個498,一個698,後者會多左蟹同蝦。另外佢地仲有串燒、或者肉類可以追加來蒸。我地點左平D嘅餐。店員好快幫我地加米、水,等水滾起就可以開始蒸野。餐牌上有列明每款食材所需嘅蒸嘅時間,可以參考下。仲有埋timer,方便計時。套餐仲有沙律、冷烏冬,可以食住等海鮮到,開下胃。好快海鮮就上枱,一大碟,好吸引!首先蒸龍蝦,唔係波士頓,雖然唔算大隻,但肉質特別爽彈,仲真係好鮮味,皆因上枱被人切左一半都仲識郁,新鮮到不得了之後係蟶子,好大隻,好新鮮!特大扇貝名符其實,好大隻,食落爽架。海蝦都好正,仲噴緊水,就知幾新鮮,大隻又爽脆。仲有好
小橋流水咁,影下相幾靚。
佢另外有D房間,都幾闊落。
呢個區域主要做蒸氣 火鍋,所以每張枱都會有個蒸爐。
而講明海鮮蒸鍋,當然係有海鮮啦,好生猛
另外佢地仲有串燒、或者肉類可以追加來蒸。
仲有埋timer,方便計時。 套餐仲有沙律、冷烏冬,可以食住等海鮮到,開下胃。
好快海鮮就上枱,一大碟,好吸引!
海蝦都好正,仲噴緊水,就知幾新鮮,大隻又爽脆。
仲有好大量嘅貝貝蜆、沙白、蕃薯蜆、貴花蚌。
臨尾食埋個粥底,好滿足!