2020-10-31
隱藏左係上環既一個街角 🏙呢間餐廳都幾難搵 裡面既裝修Modern 得黎🕶帶不少東南亞既特色🌴 見到不少竹製同藤製既凳💺 同埋牆上既越南斗笠👒 傳統得黎亦不落俗套 食物方面 有越南特色得黎💕更加添一份Sophistication 單單係用黎調味既魚露🐟 已經調配好3款口味 配搭唔同既料理🍽⭐️ Roasted Cauliflower 🥦本身以為食椰菜花會淡茂茂😅 但係用左Caramelized 既肉鬆 同埋肉碎調味🍖 食落既鹹香又濃郁👍🏻 老闆推薦加上自己調製既莞茜魚露🌿 特別吊起了 Umami的感覺🌊⭐️ Grilled Lemongrass Spring Chicken 🐔一切開雞肉好Juicy好嫩滑💪🏻 香茅既味道烤過更突出🔥 用生菜包住🥬加上Pickle 米線🍜同香草醬 好Fresh 好似去左越南既鄉下 試緊農家菜🧑🏼🌾⭐️ Freshwater Prawn 🦐足足有大過手掌既虎蝦好新鮮❤️ 好彈牙 唔會煮到老 唔誇張 有大海既感覺🌊 千其唔好掉左蝦頭唔食😨 大廚特登用蝦膏整左一個醬 釀係蝦頭🤩 好Creamy 好邪惡😈⭐️ Ginger Coconut Ice cream 🥥以一個好
⭐️ Ginger Coconut Ice cream 🥥
以一個好重熱帶風情既甜品作結☀️ 香濃既椰子加上刺激既薑味點綴🌶 彷彿置身在越南既海灘Chillax緊🤿 雪糕本身好Creamy 🍼同椰子既味道Blend得好融洽😍 混合左香蕉🍌既Panna Cotta 食到一粒粒香蕉既口感😋 幼滑的黎好實在🥰 食完只有一個字: 好想去越南呀‼️