2019-05-02
石蔭呢間傳說中隱世米線店,一早想試好耐,不過地點有d隔涉,所以遲遲都未成到事。今日終於去左啦!人生第一次去石蔭,由於唔想搵路,於是同朋友係葵興搭左的士上去,大約$27蚊到,後來發現有好多巴士都經葵芳<->石蔭,巴士站仲好近米線店,下次去可以搭巴士!閒日lunchtime去食,唔洗等位,入面無乜裝修,但就有一陣地道小店feel。我同朋友都急不及待落單,menu好簡單,朋友就覺得餸既選擇唔夠多,但對我黎講就ok,因為我想食既都有。我同朋友都係叫左小鍋米線($26)加兩餸。由於小鍋米線本身己經有小小辣,落單時姐姐都好窩心,特別提我地有辣,食得辣先好再加辣。先講湯底,湯底偏酸,本身既辣唔算好辣,大約係譚仔十小辣level,食得辣既可以再加辣!佢既湯底雖然濃味,但食完唔口渴喎!而米線份量都幾多下,口感方面就同平時食開既差不多,唔算太特別。1. 雞絲+ 蘿蔔雞絲好多呀,份量係多得誇張,而且佢係特別細條,所以食落口感真係超正,超入味。蘿蔔亦好大舊,好入味,不過蘿蔔有渣,口感就麻麻。2. 雞絲+豬大腸雞絲一樣評價啦,而豬大腸切成一片片,唔知係係咪切開左無左豬腸臭味,所以我覺得一般咋。3
1. 雞絲+ 蘿蔔
2. 雞絲+豬大腸
3.螺旋草+腩肉
螺旋草好似海草,不過細片d薄d,夾埋米線到又唔錯喎,幾好食,下次要encore佢!腩肉辣辣地,薄片食落無咁肥膩,女士們都可以叫,唔怕肥。
跟餐叫飲品加+8,我地每人total $53蚊到,價錢就唔算特別平,不過呢個質素好值呀!下次會再encore!