2021-03-07
困咗咁耐,難得星期六放假梗係要岀去食晚飯喇。係尖沙咀行街經過呢間越南菜,坐得幾鬆動就入咗去坐了。餐牌都好多嘢食,唔係淨係得typical 嘅生牛肉河粉,價錢都非常合理。順化粉($89)- 平時去越南餐廳多數都係食河粉,檬粉等等。呢個順化粉係牛展、豬手、豬紅米線,份量十足,牛展仲好腍添。再配上少少辣嘅湯底,好惹味。奧巴馬粉($89)- 其實係檬粉配上魚露汁,酸酸地好開胃。有扎肉同用秘製醬汁醃嘅豬肉。扎肉好有口感,另外個豬肉都好入味,直頭好似岀面食嘅串燒烤豬肉咁。香茅豬扒三文治($49)- 其實食完兩個麵都飽飽地,但我哋仲想試下個三文治。果然有驚喜喎!三文治烘到勁脆口,裡面餡料都勁豐富,有超厚身嘅香茅逐扒同蔬菜,必定要試。青檸梳打($29)和蓮子龍眼冰($39)- 蓮子龍眼冰真係好足料,不過我覺得有啲甜,所以就嗌咗酸酸嘅青檸梳打。