2023-09-19
🍽️ 荷華庭園景餐廳 📍大埔林村放馬莆43號地舖-前排同男朋友提過想食隱世餐廳,估唔到真係俾佢搵到🥰🥰環境靚不特止,仲要係一間超過30年歷史嘅有質感老店!我地揀左個二人套餐( $980 ),飽到捧住個肚返屋企😆😆💫凱撒沙律沙律菜鮮甜爽口😍😍大大碟之餘,配料都好足料🤩🤩有大量既香脆麵包粒、煙肉、蕃茄仔同埋芝士👍🏻👍🏻仲有香濃既黑椒味!😋😋健康得黎又好開胃💫酥皮龍蝦湯又來到期待咗好耐嘅酥皮環節🥳🥳🥳酥皮香脆有層次,加埋濃郁嘅龍蝦湯🤭🤭🤭飲落creamy,仲要有唔少彈牙既龍蝦粒🥰🥰🥰💫法式野菌湯一入口係好香濃既黑松露味,然後就會食到野菌嘅質感😋😋感受到成碗湯都係滿滿嘅野菌,好足料😍😍😍香脆嘅蒜蓉包同個湯都好夾😆😆💫燒焗日本黃金虎蝦(本身係帆立貝)虎蝦大隻彈牙,面頭既蛋黃醬燒出誘人嘅金黃色😍😍兩者配合,食落唔膩之餘,仲好開胃👍🏻👍🏻💫香煎三文魚三文魚煎得啱啱好!表皮脆卜卜🥳🥳而中間嘅魚肉有滿滿嘅三文魚油香,鮮甜而且齒頰留香🥰🥰🥰有種一入口就會溶化嘅感覺😋😋就算唔點醬,佢本身既調味都好足夠🫶🏻🫶🏻另外要特別大贊佢嘅薯蓉!係新鮮薯仔製作嘅有口感薯蓉🤩🤩🤩加埋xxxx調味,正!💫燒安格斯肉眼扒肉眼扒鮮
📍大埔林村放馬莆43號地舖
💫酥皮龍蝦湯
💫法式野菌湯
💫燒焗日本黃金虎蝦(本身係帆立貝)
💫香煎三文魚
💫燒安格斯肉眼扒
肉眼扒鮮嫩多汁,而且肉味香濃🤭🤭原味已經好正!點埋肉汁同埋芥末,令肉眼更加有層次👍🏻👍🏻
💫甜品
雲呢拿雪糕香滑之餘,仲加上左酸酸甜甜既莓果醬😍😍好完滿
💫飲品
我哋叫咗兩杯檸檬茶,茶底香濃🌿🌿好fresh🥰🥰
🌟餐廳有室內、包廂同室外區域,個人超鍾意佢嘅室外環境!有好多好靚嘅裝飾、小池塘、燈飾等等,好有氣氛🥰🥰同埋呢排嘅夜晚有啲秋意,坐喺戶外都覺得好舒服😚😚
🌟同店員傾開偈,得知原來呢間舖頭已經有超過30年歷史,仲要有唔少嘅明星經常過嚟食🤩🤩希望下次嚟嘅時候會撞到佢哋啦🤣🤣🤭🤭
🌟見到唔少人都係一大家人黎食飯,餐廳都好貼心咁準備咗二人套餐、四人套餐同埋六人套餐🤩🤩滿足晒唔同人嘅需要😚😚
🌟廁所嘅洗手間都好乾淨企理!睇得出店主好用心打理餐廳,連去廁所嘅道路上,都有靚靚魚缸、盆景等等裝飾☺️☺️ 靚靚裝飾加上氣氛好似去左東南亞既靚靚餐廳咁
推薦指數:5/5
抵食指數:4/5
#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TaiPo #大埔 #大埔美食地圖 #大埔必食 #大埔餐廳 #大埔好去處 #荷華庭園景餐廳 #LotusCourtyard