2022-08-18 269 views
疫情真係好耐啊,好想去台灣食嘢。有個朋友平時鍾意喺觀塘捐窿捐罅,佢十分大讚呢間餐廳係一定要食㗎!既然佢講到咁誇張,咁就去試吓啦。今次我哋食咗:1.小香腸肉燥乾拌麵台式香腸真係令人好懷念台灣,真係好有代表性。普通嘅台式香腸配上肉燥,原來味道係咁夾㗎!香腸咬落去有少少油脂濺左喺口腔裏面,加埋好有滷水味道嘅肉燥,真係令人回味無窮啊! 佢配菜仲有烚生菜,滷水蛋同香蔥! 成件事變到好豐富,個面真係好好食。2.台灣牛肉湯麵台灣牛肉湯麵都係極具代表性, 佢嘅牛肉湯麵亦都好正宗,師傅真係好有心機。牛肉好淋好有牛味,一咬就溶左係們口度咁而且肉唔會切得太薄同太細塊,咬落去超級油口感。個湯都好重牛肉味,幫我差啲飲晒成個湯,但真係好飽。3.萬巒豬腳麻辣湯米線冇諗過佢嘅豬腳可以炆到咁淋咁入味。基本上,你一擺入個口度,個豬腳會慢慢溶化係你個口裏面,炆左好耐嘅豬腳充滿着台式滷水汁嘅味道。嘩!真係好出色。至於佢嘅麻辣湯都好好,佢唔係超辣嘅嗰一種,相信比較少食辣嘅朋友都可以食到。都係值得一試嘅🫶🏻4.豆漿綠茶佢用咗豆漿代替左奶茶,飲起上嚟好特別,而且覺得比較健康,真係好有心思。5. 胚芽豆漿佢嘅豆漿味其實唔係真係話好重

今次我哋食咗:

1.小香腸肉燥乾拌麵
台式香腸真係令人好懷念台灣,真係好有代表性。
普通嘅台式香腸配上肉燥,原來味道係咁夾㗎!

2.台灣牛肉湯麵

3.萬巒豬腳麻辣湯米線

4.豆漿綠茶

5. 胚芽豆漿
佢嘅豆漿味其實唔係真係話好重,係喺粥舖飲到嘅豆漿味道,加咗胚牙,令到成杯野冇咁單調。

總括依然真係好好味呀,要繼續努力💪🏻我會繼續食。