2022-07-29
轉咗新工都半年了,而家喺九龍灣返工,嚟屋企都係3個地鐵站,勁近,可以瞓多9個字,車$又平咗,贊!原來九龍灣有好多隱世美食,我講既當然唔係商場入面嗰啲啦😏,係我公司附近,每日lunch都觸發起我既選擇困難症😹 仲越嚟越嚴重囉🙄今日去咗一間叫宏力既茶餐廳,門口隱蔽,麻甩但環境乾淨,冷氣夠,坐得都舒服ok,對我嚟講最緊要係嘢食好味😋叫咗芝士蕃茄焗豬扒意粉。姐姐送到嚟,嘩!勁香囉,又多汁,豬扒有兩塊,有一塊仲要帶骨!小妹我咁鍾意lun 骨,痴骨既肉係最好食🤤啱晒👍🏻 如果兩塊都帶骨就好了,下次request吓先😆豬扒半肥瘦,軟熟但唔似係用棚沙粉乸到咁,否則一定帶陣味,勁憎😒個汁係重點之一,我係超級汁怪,對汁要求特別高,呢個汁唔係太多芝士而且唔濃芝士味(啱我,我唔太受到濃芝士but又學人食🤭),有蕃茄味之餘仲食到美極味,好特別。阿哥(team manager)話呢啲係舊式茶記既味道,買少見少了,因為好多都已經接晒☹️意粉仲可以有啲Al dente ,勁!無發漲無淋晒,仲應該事先用個汁炒過再加汁同芝士去焗,唔會乾鯁鯁或痴埋一舊,加分啦。佢有勁多選擇,下次食佢既燒味先,見多人食,仲好大碟餸🫢
佢有勁多選擇,下次食佢既燒味先,見多人食,仲好大碟餸🫢