2020-04-25
約咗朋友喺港島區呢邊食飯,上網睇先見到原來呢度有間專食慢煮菜式嘅舖頭,仲要唔收加一,未試過就黎試吓~門外有啲裝飾,好適合影啲有香港特色嘅照片,我都忍唔住影咗幾幅文青相先入去😈一入去就見到大大隻連豬,當然要同佢影返幅相先☺️法式油封鴨髀~好驚喜嘅一道菜,估唔到鴨髀嘅肉質可以類似雞髀一般嫩滑,容易咬開,肉汁能夠鎖住在鴨肉內,連皮吃沒有想像般油膩,而且有少少香脆,鴨味亦夠香濃,兩隻分量剛剛好飽肚,多一點配菜可能令賣相更為吸引🤤法式豬鞍架~估唔到豬鞍利用慢煮嘅方法可以令到肉質比想像中更嫩滑,食落質感沒有想像般粗鞋,容易咬開,口感結實,有肉汁夠juicy,而且帶有少量油脂令整個味道更富油香,肉味亦夠香濃,可能多點配菜令整個畫面更豐富~芝士溫泉蛋大啡菇~望落吸引,一大片芝士呈半溶狀態蓋在溫泉蛋,一切落去蛋汁流晒出嚟,與半溶芝士融合,同大啡菇一齊食呈現三重質感,有菇的結實,亦有蛋液和芝士的流質質感~紅酒梨配雪糕~十分驚喜的一道,慢煮方式令梨子吸收晒紅酒精華,一切落去見到漸變顏色,最外層呈現深酒紅色,最內層則呈現淡淡的粉紅色,記錄了紅酒的滲透過程,咬落去嚐到甜甜的紅酒味道,配合雲呢拿雪糕一齊吃意想不到的
一入去就見到大大隻連豬,當然要同佢影返幅相先☺️
法式油封鴨髀~
法式豬鞍架~
芝士溫泉蛋大啡菇~
紅酒梨配雪糕~
十分驚喜的一道,慢煮方式令梨子吸收晒紅酒精華,一切落去見到漸變顏色,最外層呈現深酒紅色,最內層則呈現淡淡的粉紅色,記錄了紅酒的滲透過程,咬落去嚐到甜甜的紅酒味道,配合雲呢拿雪糕一齊吃意想不到的夾,有冰火相融的感覺☺️
青檸薄荷飲~
賣相吸引,薄荷葉佈滿在青檸汁內,味道酸酸甜甜而且帶有薄荷的透心涼感覺,感覺非常refresh,而且夠醒胃,還能中和一點肉膩感☺️~
荔枝接骨木花特飲~
特飲有啖啖荔枝肉,粒粒飽滿,味道清甜,甜度適中,而且加入有氣梳打十分清爽,夏日炎炎最適合嘆番杯🤤