2019-09-30
蕃薯妹又嚟搵工廈隱蔽餐廳食好西!今次響網上發現一間評語唔錯嘅日本餐廳,同朋友放工去試吓佢先😋從餐廳門面到裝潢,都睇倒店主用心佈置,好有日本小店風情。店內嘅空間都幾舒適,坐得幾舒服唔會好迫。呢度嘅食物款式非常多,睇到我地花多眼亂,樣樣都想試,價錢亦唔貴。松葉蟹肉海膽甜蝦丼 $158唔好睇外表以為佢細細碗,其實份量一啲都唔少。松葉蟹肉份量都幾多,仲要有兩隻蟹鉗,蟹肉味好鮮甜,肉質厚實;海膽同埋甜蝦都好新鮮好甜,一啲都唔腥。流心芝士漢堡扒 $48點解可以煎到漢堡扒咁juicy?咬落去可以有肉汁標出嚟,一啲都唔鞋,中間嘅芝士好邪惡!芝士控必食!脆炸流心粟米餅 $28勁好味嘅粟米薯餅,外層炸到金黃香脆,裡面係柔軟嘅忌廉薯蓉加甜粟米粒~ 必食明太子醬燒玉子 $26少少咸嘅明太子醬配上甜甜嘅燒玉子串,好match~ 好味。雞肉味噌茄子燒 $58原條茄子燒! 燒到茄子肉好淋好好味~ 平時原條燒茄子大家都會挖中間嘅肉出嚟食,呢度嘅茄子燒到塊皮都食得。味噌稍微有點咸,蕃薯妹撥走咗少少味噌先食,但係朋友鐘意食重口味嘅嘢佢就話覺得啱啱好。花之戀 $26/1件有別於坊間食到嘅花之戀,平時都係三至四片薄薄嘅三文魚
從餐廳門面到裝潢,都睇倒店主用心佈置,好有日本小店風情。
店內嘅空間都幾舒適,坐得幾舒服唔會好迫。
松葉蟹肉海膽甜蝦丼 $158
唔好睇外表以為佢細細碗,其實份量一啲都唔少。
流心芝士漢堡扒 $48
脆炸流心粟米餅 $28
明太子醬燒玉子 $26
少少咸嘅明太子醬配上甜甜嘅燒玉子串,好match~ 好味。
雞肉味噌茄子燒 $58
花之戀 $26/1件
有別於坊間食到嘅花之戀,平時都係三至四片薄薄嘅三文魚刺身,但係呢度嘅三文魚好厚!
三文魚亦食得出好新鮮。
溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬 $58
食日本嘢點可以唔食胡麻醬配滑豆腐?
加上好甜嘅溫室蕃茄同新鮮沙律菜,食咗咁多比較濃味嘅菜式,清新一下口腔,一流。
仲有好多嘢想試,下次再見☺️