平時出街食飯 都好少會諗起想去食馬來西亞菜~嗰日見到朋友去咗馬來西亞旅行啲美食照 於是心血來潮走去search下香港有冇好食嘅馬來西亞餐廳!喺茫茫大海中竟然比我誤打誤撞揾到呢間喺中環但又隱世嘅超高質馬來西亞餐廳😌食完餐飯成個人完全係大滿足💯首先點解會話佢隱世 其實係因為餐廳嘅入口係隱藏喺小巷入面~雖然地址係喺士丹頓街 但因為餐廳係位於地庫 所以入口係喺落返半條街 俊榮里嗰度入😉朋友仔要留意喇!餐廳唔算好大 但位置同位置之間都幾寬敞加上店舖嘅裝修型格簡潔 牆上面掛住唔同嘅相同作品整個用餐氛圍都好舒服🖤menu選擇繁多🥰比起傳統馬來西亞菜 佢哋仲有提供啲fusion菜式比大家多幾個唔同嘅選擇😛秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 —— 珍寶大蜆拼海蝦 $142Brick’s malaysian curry laksa noodles —— jumbo clam & prawn $142話明係crave for馬來西亞菜 當然唔可以唔嗌返碗喇沙嚟食啦🍜呢度有提供多種唔同嘅肉類比你自由選擇撘配:魚、雞、牛、海鮮 應有盡有🍢我就揀咗珍寶大蜆拼海蝦🦞一上菜比佢嘅份量嚇親😱超大碗得嚟 上面仲有座芽菜山!而佢嘅珍
平時出街食飯 都好少會諗起想去食馬來西亞菜~
食完餐飯成個人完全係大滿足💯

首先點解會話佢隱世 其實係因為餐廳嘅入口係隱藏喺小巷入面~

餐廳唔算好大 但位置同位置之間都幾寬敞
加上店舖嘅裝修型格簡潔 牆上面掛住唔同嘅相同作品
整個用餐氛圍都好舒服🖤

menu選擇繁多🥰
比起傳統馬來西亞菜 佢哋仲有提供啲fusion菜式
比大家多幾個唔同嘅選擇😛

秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 —— 珍寶大蜆拼海蝦 $142

呢度有提供多種唔同嘅肉類比你自由選擇撘配:
魚、雞、牛、海鮮 應有盡有🍢
我就揀咗珍寶大蜆拼海蝦🦞
一上菜比佢嘅份量嚇親😱超大碗得嚟 上面仲有座芽菜山!
而佢嘅珍寶大蜆拼海蝦真係冇呃人㗎!
蜆同蝦嘅size堅係珍寶🤣
欣賞佢哋唔似得出面嘅餐廳 會因為size大咗而減少數量
蜆同蝦嘅數量夠多 兩個人分都完全夠食 絕對唔係敷衍🫶🏻
而且好新鮮 蜆冇沙 蝦都冇雪藏味🐚
除咗自選嘅餸外 每碗喇沙都有附上半隻流心蛋、豆卜、生菜同芽菜~
鍾意食酸啲嘅朋友仔都可以選擇唧多啲青檸汁🍋
而湯底方面絕對有驚喜❤️‍🔥
椰奶同香料嘅比例調得啱啱好 唔會太嗆之外 又完全帶到喇沙嗰種辣嘅惹味出嚟🌶️
令人不禁一啖接一啖咁飲個湯底~
另一個驚喜位係食食下發現佢哋嘅麵底除咗粗身油麵之外 仲有米粉!
第一次食麵係有2種唔同嘅麵種撈埋一齊食😮感覺好神奇!

意式辣醬煮海蝦配粟米片 $148
Italian spicy prawn with nachos $148

nachos係我最愛食嘅零食之一 一見到就諗都冇諗過就order咗嚟食😂
開頭都都疑惑過究竟脆身嘅nachos會唔會同濕嘅醬唔夾🤫
不過食咗第一啖之後 完全覺得自己擔心錯晒🥴
唔知係咪因為同海蝦一齊煮 所以佢嘅汁自身本身已經充斥住鮮味~
同平時嗰啲罐頭意粉醬汁完全係兩個層次🥫
相信如果呢個汁煮意粉嘅話 我應該會食到3碟🤣
當然需要本身海蝦夠新鮮先會煮到呢個水準啦👨🏻‍🍳
海蝦夠晒大隻 同喇沙嗰啲一樣 數量誠意滿滿 口感彈牙 唔會overcooked🦐
另外煮汁嘅時候都有加埋蕃茄、洋蔥同翠肉瓜🍅
經過長時間烹煮 啲料煮到索晒汁 鮮味加倍😍
一片脆卜卜嘅nachos 疊加大大隻海蝦 再一啖埋入口👄
多重口感喺口腔入面爆發 一個字 正!
呢道菜絕對係今餐飯嘅MVP🥇
意式辣醬煮海蝦配粟米片

泰式酸辣無骨鳳爪 $118
Thai boneless chicken claw $118

邊個估到馬來西亞餐廳都會食到泰國菜🇹🇭
通常喺出面食泰式鳳爪都係得幾件 其餘90%嗰啲都係菜墊底😮‍💨
不過呢間餐廳真係完全比足料!唔洗同朋友爭鳳爪食🤪
沙律除咗鳳爪之外都有生菜、洋蔥、芽菜、紅蘿蔔絲~
加上個醬汁酸酸辣辣 好開胃😋
泰式酸辣無骨鳳爪

椰絲咖椰薄餅 $52
Coconut kaya prata $52

今次係我第一次食prata!之前都冇喺其他香港嘅餐廳見過呢道甜品
本身見佢個外型 以為佢嘅口感會好似crepe咁
點知一擺入口先發現佢係超級卜卜脆 好似食緊脆餅咁💛
薄餅油炸過之後嘅嗰種酥香感 喺口入面久久不能揮去~
店員上菜嘅時候都有提醒我哋要趁熱食♨️
再加上喺塗滿糖漿嘅薄餅表層舖上海量嘅椰絲
口感即刻再更上一層樓🥰
如果大家都係螞蟻人(好似我咁)🐜 就可以點埋隨碟附上嘅咖央醬
甜得嚟又唔會太膩 寫包單一定可以滿足到大家食甜食嘅癮🍯
推薦大家要試下呢個!
椰絲咖椰薄餅
意式辣醬煮海蝦配粟米片