2019-05-03 626 views
說到泰國菜!第一時間就會諗到九龍城!係同事介紹下,決定去廟街,找尋隱藏的泰國菜!大概六點多找到了三妹嘜的店舖,從地鐵站走過來都是幾分鐘。。位置算十分方便!時間尚早,稀疏有幾枱客!我見朋友們未到,就行一陣再返嚟!再返嚟嘅時候已經坐咗九成滿!好彩唔駛等枱!順利入咗去坐!坐定定嘅時候!首先叫咗個椰青!一邊飲再一邊睇下個Menu叫什麼好。生蝦刺身係食泰國菜必定會叫的一個must item ! 他的秘製醬汁非常辣!但係好好味!泰式鳳爪亦都係一個不錯嘅選擇!雖然味道真係好辣!但係越食會越停唔到口!冬陰公湯真的是超級辣!辣到我飲唔到!可能下次一定要request 小辣!泰國人能夠接受到嘅辣!我哋未必接受到!我就係一個典型例子!愛吃辣但又不能吃太辣!紅咖喱豬配蒜蓉包簡直就係一流!比起白飯,我更喜歡將咖喱跟蒜蓉包一起吃!咖喱味會更加突出!串燒雞翼。。終於食到一個係唔辣!飛天通菜。。如果可以少咁啲辣椒就正啦!總括而言我覺得係唔錯嘅!只係舖位有點少!坐得唔太舒服!唔可以傾太耐計!同埋嘢食比較偏辣!如果可以減少啲辣!應該會更吸引!

椰青

生蝦刺身

泰式鳳爪

冬陰公湯

紅咖喱豬
蒜蓉包

燒雞翼
串燒雞翼。。終於食到一個係唔辣!

飛天通菜

飛天通菜。。如果可以少咁啲辣椒就正啦!

椰青
生蝦刺身