2019-09-18
等男朋友等到頸都長埋,終於見到面,去超市買嘢前食返個拉麵先,但去到已經排晒長龍,我地係第九張檯,以為起碼等半個鐘啦,點知佢又竟然十五分鐘入得。店舖細細,但咁多人排隊食,緊係要試下佢有咩可取之處啦。原來佢啲拉麵唔貴,50蚊左右可以有交易,而且有三種食法任君選擇,分別係沾麵,湯麵同油麵(姐係撈麵)。我就嗌左佢個最基本嘅湯拉麵嚟試下先,佢個湯唔算十分油,睇落好濃,飲落都好夠味。佢個燒叉燒係甜甜地嘅,都好軟腍,最抵讚係佢啲拉麵,好似做左負離子咁直,我第一次食呢種拉麵,好彈牙同滑好多。另外佢個醃筍係辣辣地嘅,令到啲筍味冇咁濃,岩我食。男朋友就嗌左個叉燒沾麵,佢個湯比起其他店嚟講比較淡同稀,可能呢啲係佢嘅特色。另外加左個味蛋,佢個蛋黃夠流心但唔夠甜,淡味左小小,可能係因為個湯再濃,有對比。但佢個煎餃子雖然賣相一般,但係就隻隻麵實的的,脹卜卜好足料。而且剪到個底好香脆。兩個人食到飽飽都係90蚊位,唔錯。
兩個人食到飽飽都係90蚊位,唔錯。