2024-05-20
母親節我哋專登搵咗間中菜嚟慶祝,今次就揀咗有蔡瀾加持嘅粗菜館。一入到舖頭大大隻字親筆提名寫住炒豬什,梗係嗌一碟嚟試吓啦。佢哋嘅炒豬雜真係好正,炒得剛剛好,唔會太腍或者太硬,應爽則爽,應嫰則嫰!🤤我最鍾意就係個炒豬潤,好嫰好粉呀,仲要夠哂鑊氣,同豉油既咸香完美配合,薑蔥有畫龍點睛既效果僻走哂我最怕個d 內臟既腥臭味,同埋講真已經好少地方有得食炒猪雜得黎咁高質啦!🫢咁埋老細行開行埋,見我地係咁講好正,仲好好人咁同我地傾下計,佢話原來呢碟炒猪雜用左三隻唔同既猪既猪雜,我最愛既猪潤係乳猪到黎,猪粉腸都係(因為仲係飲奶,未開葷,所以唔會有怪味),唔怪之得我平時好怕有猪腸,一試真係意料之外地咁正。而佢哋嘅招牌炒魚腩亦都非常出色,肉質鮮嫩多汁,帶有微微的魚香味,真係一絕!加埋啲蔥段同埋薑絲,更加增添咗味道。平時唔太肯食魚既大仔都食左二大舊🤣聽老細講,佢地採用先煎後炸,封鎖返魚肉既鮮味,唔可以一嚟就猛火炸佢,或者好似而家好多餐廳為咗慳時間快出貨落好多生粉包一層直接炸,令成個口感差哂,仲好重生粉味。聽完真係覺得真係好有心機對待每一樣食材,好欣賞佢哋!另外,最鐘意飲湯既我叫左佢哋老火湯黎試一試。嘩!個湯煲
一入到舖頭大大隻字親筆提名寫住炒豬什,梗係嗌一碟嚟試吓啦。
聽完真係覺得真係好有心機對待每一樣食材,好欣賞佢哋!
另外,最鐘意飲湯既我叫左佢哋老火湯黎試一試。嘩!個湯煲一上檯係滾嫁,打開煲蓋,西洋菜陣味撲鼻而來,加埋夠哂真材實料既猪骨,湯底濃郁,滋味濃厚,成煲湯真係好舒服,唔夠我地分🤣 飲完令人感覺好溫暖。
由細到大都好鍾意食白鱔嘅我,見到佢哋好特別梅子蒸喎,梗係叫嚟試吓啦。
梅子醬唔單止酸酸地吊起白鱔鮮甜,仲去咁啲泥味,魚肉又夠爽脆,真係好好食,梅子蒸排骨食得多,原來蒸鱔一樣咁正,超鍾意呢個配搭!
最後一味菜都令我有驚喜,就係蓮藕炒豬頸肉,蓮藕爽脆不在話下,豬頸肉應該係有炸過再兜香,外酥內爆汁,初初諗緊係咩味咁特別,係南乳啊!
完全冇諗過可以咁夾,可能係我見識少囉!
我未試過係豬頸肉兜蓮藕原來加左南乳可以出奇地咁夾,成件事和而不同,配合得好好!
至於環境方面,粗菜館嘅裝潢簡潔而舒適,氣氛輕鬆自在,望住個裝修起碼都30年囉,真係有種返咗屋企感覺有種老香港嘅味道,如果你係遊客可以嚟試呢種難得保存咗咁多年嘅老香港味道,因為連我呢種住咗香港咁多年都深深留下好好嘅印象,呢種精緻屋企飯既感覺係其他餐廳俾唔到我。我係會再返轉頭㗎😏
題外話,當我喺附近其他九龍城馳名嘅餐廳食緊飯嘅時候,基於小妹個樣太為食,三位太太不停話阿妹食得好開心喎,一睇就知好鐘意食野😂😂😂
就開始左傾偈,作為一個唔專業既食貨,梗係問吓佢哋九龍城有咩好食🤤
佢哋二話不說就讚粗菜館,特別係我覺得好出色嘅炒豬什,我話我已經食咗啦,佢哋即刻話,嘩你咁識貨嘅,傾傾下先知原來佢哋移民咗加拿大好多年,返咗香港旅遊專登嚟九龍城回味過去!
佢哋仲以為我係遊客,純粹因為我新搬來唔熟路啫😂😂,同埋套用老公嗰句,我啱啱出冊(坐左月成個月)幾日咋😂😂