我從未打過食評,但為了表示我對這店--The French Table 的欣賞和支持這店,我打了這篇食評。打得唔夠好,大家見諒。昨晚我老公生日,我訂了位為我老公慶祝和食晚飯。入到去被安排座到近窗口位置,環境好舒適好靚又有情調,老闆好有禮貌為我地介紹。我地揀左5道菜的Menu,二前菜,湯,Main,甜點。食完熱騰騰香噴噴既包包後,老闆好細心地問我地係咪share食,我地話係,佢就好靚靚的把二人的份量都放在一起,份量仲好足!全晚最最最特別特別欣賞--"鵝肝黑松露意式雲吞", 和"煎鵝肝"!好耐冇食到令我這麼回味的鵝肝和雲吞,好想再食,繼續食…係咁食…老公都大讚好正!另外個牡丹蝦配帆立貝,都好新鮮好好味,欣賞佢個熱情果汁!到湯,我地揀左洋蔥湯和是日推薦的魚湯(我忘記了係什麼魚),我本身想揀雜菌湯(係我最愛,去到邊一有湯都會揀),不過既然老闆推薦,我信佢!魚湯,飲完,二個字--欣賞!個魚湯真係堅好飲,好濃郁的魚香味,好鮮甜,一點腥味都冇,老闆話入面加左d薯蓉令口感更濃滑,佢一d都冇講錯!Main,其實到湯嗰一part,我已經食到忘記左影相,太沉醉在當時的氣氛和美食中我揀左老闆推薦既焗鴨脾,老公

昨晚我老公生日,我訂了位為我老公慶祝和食晚飯。

我地揀左5道菜的Menu,二前菜,湯,Main,甜點。

另外個牡丹蝦配帆立貝,都好新鮮好好味,欣賞佢個熱情果汁!

魚湯,飲完,二個字--欣賞!

我揀左老闆推薦既焗鴨脾,老公也揀左老闆推薦的牛西冷。
到了,賣相雖然好似冇我地想像中咁眼前一亮,但食落,都係嗰句: 好好味呀!

鴨脾--算係我食過最好食的,外脆內軟,不會太多肥,但都有有適當的肥油位令我感受到鴨油既香酥味,大愛!
牛西冷--我老公食到好滿足,佢話平時好少食西冷,多數食肉眼,不過依碟西冷真係令佢眼前一亮,食落肥瘦平均,好平均和好香既牛脂味,五成熟,岩岩好!

食到甜品,真正的surprised,其實我之前同老闆講左我老公生日,我有請求佢寫個朱古力的happy birthday在碟上,但在當我未order甜品既時候,原來老闆已經幫我安排好曬食咩,仲整左個好靚既
fruit cheese cake比我老公,d fruit 砌得好有心機,成個cheese cake整到好靚,好香既cheese味,正!

另外老闆安排左個"焗蘋果tart+朱古力雪糕"比我,我心諗,點解你又知我想食蘋果tart既?
真心好食!個tart仲熱架,再加上上面一大個朱古力雪糕,Tart又脆又好香蘋果味,中間有一片片既蘋果片-清甜,超正!😂😋

另外,同你講個秘密,因我本身order既茶咁岩賣曬,老闆好好,另送左壺好香既蘋果茶比我飲,好sweet,多謝你老闆,有一個完滿的晚上,感恩!

一定會介紹比朋友黎食,我都會一齊再黎!
  • 焗鴨脾
  • 鵝肝黑松露雲吞