2020-01-02 1777 views
香港舊有的飲食文化及老食店,現今世代買少見少,被一大衆集團壟斷,只有連鎖集團,我本人不抗拒新派,不過特愛香港老文化,今日就趁着聖誕假期到牛池灣「新龍城酒樓」同老友聚下舊由於今日我地係中午12點飲茶,坐左係戶外,我地主食點心,自己開茶自己到點心車度選食物,我地點左蝦餃、燒賣、糯米包、鴨腳扎、雞扎、牛肉、粉果、鳳爪等等,係呢度我唔係第一次黎,所以知道味道係可以既,以上既點心全部靠得住,舊式茶樓唔同新派茶樓,係食足料同原味,唔係食精緻。食物方面蝦餃夠飽滿皮厚度適中有筍夠彈牙,燒賣大大粒好足料,牛肉馬蹄香茜平均,鴨腳扎算爽口,最喜歡係糯米包皮薄,裏面糯米夠熱糯米軟身又唔痴牙(最緊要係出面少有)。總結,如果食環境既一定唔好黎,不過佢地服務幾好既,點心一般自取的,不過佢地都可以送過黎的,侍應面口都係開心樣😃,講真依家有些餐廳酒樓專登裝修到舊時既大排檔咁、復古潮流,然後一大堆人去朝聖打卡,因為有昔日香港味,如果有搵舊香港🇭🇰情舊香港味,不如直接去番現存既老店啦,唔好一間又一間咁結業,珍惜!
香港舊有的飲食文化

食物方面蝦餃夠飽滿皮厚度適中有筍夠彈牙,燒賣
大大粒好足料

總結,如果食環境既一定唔好黎
,唔好一間又一間咁結業,珍惜!
2019-12-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch