新年剛過,日日食中菜,但我地對中菜仲係百食不厭,呢一日朋友話想睇下d飾物盒,我地就黎isquare行franc franc,之後就望下呢度有咩食。見到3樓呢間食上海菜既金牌小館,企企理理咁,就試下佢啦。❣️環境一入黎就覺得好舒服,牆身有好多綠色植物,燈光柔和,而座位之間既距離都足夠,亦有私隱度較高既卡位。❣️Menu 菜式方面,原來唔止係食上海小籠包架,仲有川菜同台灣菜選擇,例如水煮牛肉、台灣紅燒牛肉麵咁,想食咩都滿足到我地。✨金牌小籠包 ($38/5)呢個小籠包不枉為招牌菜,皮薄餡靚,用左紗布墊住黎蒸,而唔係常見既蒸籠紙,夠哂傳統。夾起又唔會爛,可以輕鬆點埋醋先放落匙更,湯汁充足。✨紅油醬牛肉 ($48)紅油醬牛肉做法同紅油抄手有9成相似,都係比紅通通既辣椒油浸住,微辛辣既辣椒油將牛肉既鮮味帶出,越食越惹味。✨四喜烤麩 ($24)其實係我地打邊爐會見到既冰豆腐,而呢個係上海人既做法,會用豉油啊糖啊,簡單既調味,加埋金針菜木耳等等。調味濃淡剛好,烤麩都夠冧。✨醉雞 ($65)醉雞係用左紹興酒去醃製,酒味夠香,唔會好大陣酒精味。雞肉都好嫩滑,肉質鮮甜。✨薺菜餛飩湯 ($48)薺菜係香港比較少

見到3樓呢間食上海菜既金牌小館,企企理理咁,就試下佢啦。

❣️環境

❣️Menu
金牌小籠包

✨金牌小籠包 ($38/5)
紅油醬牛肉

✨紅油醬牛肉 ($48)
四喜烤麩

✨四喜烤麩 ($24)
醉雞

✨醉雞 ($65)
薺菜餛飩湯

✨薺菜餛飩湯 ($48)
薺菜係香港比較少見,通常要係正宗上海菜館先有,幾中意薺菜既味道,餛飩皮薄,餡料充足,抵食!
三杯雞

✨三杯雞 ($78)
用左甜酒釀、豬油、豉油去煮,好似係屬於客家菜。入口微甜,又有豬油香味,適量既豉油又令雞肉顏色好吸引,爆炒過既雞肉有點點脆,幾惹味。
酥炸黃花魚

✨酥炸黃花魚 ($62)
見到成條魚相當完整,炸到脆卜卜可以食埋d細骨。黃花魚夠新鮮,一啲腥味都冇。
杏仁霜

✨杏仁霜 ($15)
夠滑夠濃郁,但又唔會漿住個口咁,幾有杏仁香味。

❣️總結
呢間金牌小籠性價比都幾高,個價錢係小x國既一半,但食物質素又唔會將貨就價,叫野食唔洗太care個價錢。餐廳結合左川、滬、台,各方面都表現平均,冇伏味。幾適合成班唔同口味既frd一齊黎。
2019-02-11
$220 (Dinner)
金牌小籠包
紅油醬牛肉