2018-10-29 114 views
剛從外地回來,突然好掛住香港D地道食品, 特別係好想打冷, 咁岩約開一班朋友係灣仔飲野, 飲完野行左落譚臣道,見到呢間”香港仔茶餐廳”, 叫得自己”香港仔”, 都一定好地道吧! 原來這間是專門吃小炒,打冷同滷水野, 我們點了以下食物,本來都好擔心唔知好唔好味, 因為都見有d評語麻麻, 又估唔到每樣都唔錯, 很好味, 而且價錢也很合理. 可以勾起好多以前細個同屋企人一齊打冷既童年回憶!!!1. 潮州滷水鵝拼盤 – 好鍾意呀! 因為真係好好味,好地道! 基本上一上碟大家吃了一片, 就即刻好快被搶晒勒! 哈!!2. 招牌滷水鵝片 – 試左滷水鵝, 點可以唔叫滷水鵝片, 既然咁想食滷水野, 緊係要叫多D. 呢碟都好好味3. 紅腸八爪魚 – 好味呀, 我好鍾意佢D紅腸呀, 而八爪魚值情有童年回憶.4. 味王沙嗲牛腩 – D牛腩好林, 而且好入味, 食得出用左好多時間去製作5. 烏頭魚 – 本身唔係太食魚, 試左都覺得唔錯, 也不腥6.  潮州韭菜豬紅 – 呢碟我本身唔食豬紅, 我朋友話好味7.  靚豬軟骨米線 – D豬骨好林, 食完一舊想再食多一舊, 已比朋友搶晒!8.  豬耳仔 – 好爽好惹味

8.  豬耳仔 – 好爽好惹味!食完一舊就立即想食多D

9.  星洲炒河 – 幾好味, 而且不太辣

10. 豉椒炒蜆 – 好惹味!

11. 椒鹽九肚魚拼魷魚 – 呢碟若果再脆D就更好!  不過味道也不錯!

整體黎講真係唔錯, 係一間有驚喜的地道打冷小店, 而家香港呢種舖頭愈來愈小, 值得回味

潮州滷水鵝拼盤
招牌滷水鵝片