2012-07-10
日本大阪嗰間一風堂幾年前已經試過,印象不錯,湯底同麵條都好,唯獨店裡面太熱,抽風好差,食到d汗不停滴。至於香港呢間,開咗一段時間,開業初期要排兩個鐘,實在無本事去等。而家開多兩間分店,尖沙咀呢間嘅客量少d。12點去到,唔洗排隊,食完大約一點鐘,外面都只得幾個人排緊隊。我地一家3口,被安排坐卡位,好寬敞,而且冷氣夠,唔會好似日本咁食到身水身汗。最近推出新拉麵,阿爸一睇就話要試。我同阿媽就試番d basic d ge, 阿媽要白丸,我要赤丸。再加一客餃子同爆裂豆腐。爆裂豆腐,size 細細,索價$58,有點貴。所謂ge爆裂係用熱石鍋上,上枱時gi gi ja ja,加上辣辣地。除咗豆腐,仲有麵條碎,洋蔥碎同肉碎,而個精華係個汁,好惹味,味濃,又辣,貴得有道理。餃子一般,無咩特別。阿爸嗰碗勁豐富,有4片叉燒、半隻半熟蛋、炸牛蒡同蒸蛋。仲有骨膠原凍同柚子胡椒。份量好多,阿爸連湯都飲埋,食完連餃子都食唔落。白丸同赤丸嘅湯底係一樣,只不過係赤丸加咗辣。豬骨湯底味道濃郁,赤丸嘅湯底多咗一層肥油,所以好似香d...麵係幼身,同其他拉麵店不同,軟硬度適中,同個湯好match。不過蔥花同日本差好遠,日本嘅
我地一家3口,被安排坐卡位,好寬敞,而且冷氣夠,唔會好似日本咁食到身水身汗。 最近推出新拉麵,阿爸一睇就話要試。
再加一客餃子同爆裂豆腐。
爆裂豆腐,size 細細,索價$58,有點貴。
除咗豆腐,仲有麵條碎,洋蔥碎同肉碎,而個精華係個汁,好惹味,味濃,又辣,貴得有道理。 餃子一般,無咩特別。 阿爸嗰碗勁豐富,有4片叉燒、半隻半熟蛋、炸牛蒡同蒸蛋。仲有骨膠原凍同柚子胡椒。
份量好多,阿爸連湯都飲埋,食完連餃子都食唔落。 白丸同赤丸嘅湯底係一樣,只不過係赤丸加咗辣。 豬骨湯底味道濃郁,赤丸嘅湯底多咗一層肥油,所以好似香d...
不過蔥花同日本差好遠,日本嘅蔥花勁多,而且蔥味濃,好食好多。
叉燒半肥瘦,都唔錯。