2021-05-29 1281 views
由於喺附近返工,見到呢個舖位開咗間新餐廳,所以都想試試,從餐廳名嚟睇,就知道佢係食泰國嘅水門雞飯為主,啱晒我口味,所以值得一試從門面望入去,其實裝修冇乜特別,唔算話好吸引,不過我諗注重嘅主要都係嘢食呢個就係餐廳嘅餐牌全部,大家見到佢整體嘅選擇都唔多,不過都係果句,我諗佢最主要就係食水門雞飯,另外仲有兩款飯係俾大家揀嘅,同時亦都有一款前菜甜品俾大家作另類選擇,而飲品亦都有幾款俾大家揀重點係佢定價唔貴!點完餐之後,先嚟嘅係我哋嘅飲品,我叫咗呢個烏龍茶,佢係用一個高薪嘅膠樽入住,感覺好似幾特別,而且方便飲唔晒之後拎走,而我朋友叫呢個嘅係陳年金橘蜜,我朋友話佢呢個都幾好飲喎嘢食都嚟埋啦,你問我,喺呢度食嘅選擇,一定會揀返水門雞飯,因為係佢呢度嘅招牌菜,同時我亦都加咗一個沙律,佢係青木瓜沙律,而且大有小辣,都幾開胃,雖然佢嘅份量唔係好多,不過真係性價比好高,因為佢只係買10幾蚊一個講返個水門雞飯先,佢用咗油飯底,雖然大家見到雞件唔多,但係真係每件雞都非常好食,因為除咗口感非常好,佢真係一啲都唔韌,夠晒白滑,唔知真係以為自己食緊海南雞雖然佢嘅雞件唔多,但係整體來講,絕對夠飽,而且性價比幾高,因為呢

重點係佢定價唔貴!

雖然佢嘅雞件唔多,但係整體來講,絕對夠飽,而且性價比幾高,因為呢個雞飯講緊只係30幾蚊,大家可以見到佢嘅雞件,唔係淨係肥膏,佢嘅肉係非常白滑,食落非常舒服,其實好食過喺泰國食嘅水門雞嗰啲雞件添,重點係因為佢夠晒滑!

呢個飯另外仲跟咗呢個醬汁,呢個汁可以講係其中一個靈魂,佢嘅味道真係夠晒泰國,因為將你啲雞件點埋呢個醬汁食,完全係非常配合,大家鍾意食泰國菜嘅朋友,就知道呢個醬汁係咩嚟啦!

又係嗰句啦,因為價錢都係10幾蚊一個嘅芒果糯米飯,所以都叫你試一試,如果以10幾蚊來講,佢嘅價錢絕對唔貴,而且性價比幾高,所以佢嘅份量亦都唔算多,但係正正因為咁,其實都好適合大家飯後加一個用來做甜品,所以就唔會覺得太飽

佢呢個芒果糯米飯都幾特別,下面嘅芒果糯米飯,用上糯米及只糯米,所以有唔同嘅口感,同時亦都感覺好似特別啲,而上面嘅芒果都幾鮮甜,成個飯都係熱辣辣,唔係說動嘅,當然係唔會凍食啦,不過佢嘅熱度非常強勁,所以食起嚟都好特別,而且糯米又夠軟,所以食起嚟,味道非常強烈,而且每啖都有椰汁香味,確實係唔錯
$50 (Lunch)