2021-08-11
石門地鐵站一出就見到嘅拉麵店,由以前荃灣分店開始食,但之後結業都keep住去石門分店食。 雖然麵道店舖唔算大,但係就算要排隊都好快有得入。雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵($80)我次次都係食「雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵」,湯底可以揀淡、中、濃,一定揀濃湯無誤!飲得出落咗好多雞骨落去煲,濃得嚟唔會好鹹,亦唔會好油。至於麵就揀硬麵會好啲,因為麵條比較幼,食食下比較快淋,但因為湯底好味都唔會太影響。雞叉燒其實啫係雞肉,表面有用火槍輕輕灸燒過,食落唔滑唔鞋,雞味唔重,相對比較失息。值得讚溏心蛋每次食都做到溏心效果剛剛好,另外竹筍份量都唔少。食到一半味蕾覺得悶悶地,可以問店員拎蒜頭加入湯底會更好味。之前揀咗辛口,我覺會破壞咗個雞湯味。追加配料:備長炭燒烤叉燒($18)叉燒都有用火槍灸燒過,好淋好香豬味!如果可以雞湯配豬叉燒就完美了燒餃子($25)煎得香口,味道正常。
雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵($80)
追加配料:
備長炭燒烤叉燒($18)
燒餃子($25)
煎得香口,味道正常。