2024-06-23 882 views
2024年6月5日 星期三今晚約左幾個舊同事係尖沙咀食飯,一邊打住邊爐一邊傾計當然係賞心樂事啦,所以就選擇咗呢一間餐廳,因為一個價錢除咗可以任打邊爐之外,仲有雞煲同刺身食餐牌上面可以選擇唔同嘅套餐,豐儉由人,我哋就要咗個牛牛餐,因為已經包括咗好多唔同種類嘅食物,例如有澳洲和牛同美國極上牛肉任食,仲有刺身拼盤同雞煲任食添,食足180分鐘每人都係$400左右,所以冇考慮太多已經即刻點咗餐等待食物期間,店員告知可以去中間嘅位置拎醬料,醬料區唔算太大,但要既基本醬料都有提供,除咗豉油、辣椒、香菜等等,仲有炸蒜同芝麻醬添,要辣要唔辣都可以飲品區都可以任拎任飲,除咗有紙包同罐裝飲品之外,仲有餐廳自家製飲品提供,應有盡有等咗一陣雞煲就首先送到,嚟到嘅時候已經充滿香味,店員仲建議我哋要焗多一陣炒幾炒,香味會更加突出,由於有同事怕辣,所以我哋叫咗個唔辣既,但同樣地雞肉吸收晒醬汁嘅味道,除咗雞肉滑嫩之外,仲好惹味,唔會煮到好乾身,咬落去都仲有水份,好快已經俾我哋清晒食完雞煲之後,店員就幫我哋準備火鍋,同一時間有一張火鍋配料紙可以任點任食,款式都幾多,大路嘅火鍋配料都有,我哋每樣都叫少少喺火鍋仲未準備好之前
2024年6月5日 星期三
今晚約左幾個舊同事係尖沙咀食飯,一邊打住邊爐一邊傾計當然係賞心樂事啦,所以就選擇咗呢一間餐廳,因為一個價錢除咗可以任打邊爐之外,仲有雞煲刺身

火鍋仲未準備好之前,店員再送上刺身拼盤,全部刺身都好新鮮,三文魚刺身十分厚切,牡丹蝦都夠爽口,但最好食係餐廳整既鮑魚,已經剝晒殼清理好內臟,咬落去有少少唐心,啖啖肉

呢個係蝦多士,真係見到成隻蝦放咗喺多士上面,咬落去十分脆口,除咗食到蝦好彈牙之外,中間仲食到有蝦膠添

最後當然唔少得有火鍋必食嘅牛肉,冇諗過餐廳都提供咗咁多款唔同嘅牛肉,除咗澳洲和牛之外,仲有熊本一口牛、安格斯牛小排同美國極上牛肉,當中個人覺得安格斯牛小排最重牛肉味,口感比較有咬口,肉味越咬越濃郁

四個人食咗差唔多$1750,飽住個肚咁走
2024-06-05