2022-08-29
試過香港幾間知名雞白湯拉麵,終於都黎到最期待既座銀一嚐佢地既雞白湯😳🔸雞白湯拉麵🔸奶白色既湯頭濃得黎唔係好杰好厚個種質感,飲落去係順喉、有雞味唔會過咸,飲得出隻雞d精華落晒去咁✨真心比過往食過既其他雞白湯要高一個level🤤不得不提炸牛蒡打卡一流之餘,好薄好香脆,估唔到配料都咁有質素👍🔸雞白湯沾麵🔸重口味既選擇一定要試埋沾麵,湯頭濃厚左後成個感覺都不一樣~湯汁掛麵係唔錯,不過就咁飲就會有d過咸,個咸味反而蓋過左雞味,兩款對比後會鍾意普通既雞白湯拉麵多d😆湯入面有慢煮雞肉粒,但浸得耐左肉質就變得有d柴,不如雞白湯拉麵既雞肉好食~沾麵汁凍左可以拜託店員幫忙翻熱,食2到最後可以加入鰹魚清湯,調到岩自己口味既咸度飲湯~雖然沾麵食法比較多變,不過整體黎講都唔及最基本既雞白湯拉麵好食🙈
🔸雞白湯拉麵🔸
🔸雞白湯沾麵🔸