2019-04-08 96 views
雞白湯拉麵湯底湯底顏色奶白,可以清晰見到湯面起泡,打發、搞拌既過程可认令湯底更加幼滑。雞白湯飲落味道濃郁,飲得出係好純粹、足料既雞湯;帶有輕微奶香。濃郁得黎唔會過鹹,亦不失鮮甜質感順滑creamy、易入口;湯底唔會太稠或過稀,balance得啱啱好。最值得一讚既係香濃既雞白湯一啲都唔油膩,味道亦天然,無落味精!平時食拉麵淨係試一啖湯既我,都忍唔住要用雞白湯撈埋啲拉麵食整體而言,湯底濃郁而不油膩,十分出色!飲完湯、食完拉麵都無口乾同漏既感覺,證明左湯底既真材實料拉麵拉麵份量好多,大食既我都要分幾筷比同伴拉麵選用粗幼適中既麵條,麵條煙韌有彈性,浸耐左都保留到咬口,唔會比湯底浸到淋曬!麵條掛湯力夠強,將雞白湯依附係麵條上一同進食,令拉麵味道提升~係本人係香港食過既拉麵中,麵條較為出色既一間溏心蛋調味做得非常好,溏心蛋雖然顏色較淺,但十分入味蛋黃流心效果一般,處於半流心狀態;質感幼滑。略嫌蛋白過軟,失去爽彈口感。雞肉有兩塊。標榜慢煮既雞肉果然無令我失望雞肉顏色帶淺粉紅,肉質鮮嫩,用牙齒輕輕一頂,有一定厚度既雞肉自然斷開,口感好特別,好食!叉燒兩塊。切得薄身,三分肥七分瘦。瘦既部份較鞋身,脂肪部
湯底
濃郁得黎唔會過鹹,亦不失鮮甜

質感順滑creamy、易入口;
湯底唔會太稠或過稀,balance得啱啱好。
平時食拉麵淨係試一啖湯既我,都忍唔住要用雞白湯撈埋啲拉麵食

整體而言,湯底濃郁而不油膩,十分出色!
飲完湯、食完拉麵都無口乾同漏既感覺,證明左湯底既真材實料

拉麵
拉麵份量好多,大食既我都要分幾筷比同伴

係本人係香港食過既拉麵中,麵條較為出色既一間

溏心蛋
調味做得非常好,溏心蛋雖然顏色較淺,但十分入味

蛋黃流心效果一般,處於半流心狀態;質感幼滑。
略嫌蛋白過軟,失去爽彈口感。

雞肉
有兩塊。
標榜慢煮既雞肉果然無令我失望

雞肉顏色帶淺粉紅,
肉質鮮嫩,用牙齒輕輕一頂,有一定厚度既雞肉自然斷開,
口感好特別,好食!

叉燒
兩塊。
切得薄身,三分肥七分瘦。
瘦既部份較鞋身,脂肪部份做到入口即融,
食得出叉燒用火槍略略燒過,有炙燒過既味道。
叉燒屬正常發揮,無雞肉口感味道咁令人驚喜。

配料
炸牛蒡:酥脆,保留到牛蒡獨有既香氣。如果處理得無咁油會更好。
筍:爽脆、軟淋並存,無筍臭。
洋蔥絲:帶來清爽感。
木耳絲:增加爽脆口感(個人麻麻木耳既青味,走木耳絲我會更中意

整體而言,雞白湯拉麵湯底、雞肉都令我出乎意料,溏心蛋味道亦唔差,值得一試

黑蒜醬油拉麵

除左湯底,所有配料同雞白湯拉麵都一樣。
湯底蒜香好出!
味道較雞白湯濃味同油膩,適合重口味既朋友。
湯底既油依附係拉麵上,食完成碗會比食雞白湯拉麵漏。

個人較推薦雞白湯拉麵

拉麵店裝修得幾好,坐得舒適。
開放式廚房增加左透明度,坐係bar台可以睇住師傅整拉麵,乾淨度亦較為保障。
服務質素中上,店員服務殷勤

可以encore
2019-04-03