呢間粥店聽聞係元朗好出名。除咗一般粥店有既粥品之外,仲提供一啲大排檔嘅菜式,例如有乳鴿同炸大腸。食物質素普偏都唔錯,而我地試過嘅貴妃雞蠔仔粥係當中最出色。貴妃雞蠔仔粥就咁睇都見到個粥底係米黃色,而唔係白粥嚟。食落個粥有雞味而且仲有蠔味。呢方面本人就好欣賞,因為我係好唔鐘意米水味。而粥嘅米煮得好綿。而裡面嘅雞一啲都唔鞋口,幾滑。而且唔會皮肉分離。似係一早已經煮好,最後落一落去。蠔就幾新鮮,無overcooked。呢味粥睇得出餐廳對呢個粥都有啲堅持,而唔係交啲三四十蚊貨仔嘅質素。脆皮乳鴿乳鴿係見到都多人叫,所以都有叫一隻。鴿肉唔媒唔鞋口,唔算太細隻,都算係脆嘅但係唔係話去到脆皮咁誇張。合格以上。牛肉腸腸皮好薄,比連鎖酒樓薄好多。而且都幾足料,唔會個頭尾都無料。牛肉無咩特別,但係overall都幾好。
  • 貴妃雞蠔仔粥;牛肉腸