1K
2018-07-30 1209 views
身邊總有一、兩個朋友好鐘意食雞翼,而我肯定係個雞翼控,一個月食幾多隻實在統計唔到。最近終於試左呢間好多人介紹嘅雞翼山。事實上,中環cafe出品嘅玫瑰雞翼,亦一直係我嘅口袋名單,而家更加方便小店以雞翼作為主打,有多款特色口味,例如玫瑰雞翼、避風塘蒜香雞翼、鹹檸七雞翼,甚有創意。裝潢走少女心路線,配合主題:不要儀態,只想吃雞翼。鋪面裝潢以粉紅、白色為主調,設置小型打卡位,滿足相機食先嘅客人。由於面積不大,不設座位,以外帶生意為主;但如果想即場享用,亦有幾個立食位置。平日晚上都有不少客人,大部份以外帶為主,相信為附近街坊。由於即時製作,需時等候,天氣稍熱都無阻雞翼控的決心餐牌方面供應7款口味雞翼,分別為玫瑰、鹹檸七、熱情果、避風塘蒜香、芝士、山葵蟹籽、味噌,自家醃製過並即叫即做。價錢方面,4件$38、6件$48,可選一款口味,雞翼或雞搥,有優惠價加配飲品。而最划算就是點算套餐,$128包括16件雞翼 (可選兩款口味)、飲品兩杯。文青風玫瑰雞翼 $38/4件雞翼本身頗大隻,面頭鋪滿香草,再加上少許玫瑰花製成,口味獨特,適合喜歡甜味的客人。雞翼外層沾滿自製玫瑰糖醬,香脆肉嫩,完全不乾柴。味道甜而

文青風玫瑰雞翼 $38/4件
雞翼本身頗大隻,面頭鋪滿香草,再加上少許玫瑰花製成,口味獨特,適合喜歡甜味的客人。雞翼外層沾滿自製玫瑰糖醬,香脆肉嫩,完全不乾柴。味道甜而不膩,帶點花香,相信大部份女生都會喜歡

文青風玫瑰雞翼

港式避風塘蒜香雞翼 $38/4隻
即叫即炸,新鮮熱辣,相對其他,避風塘口味會較熱氣。雞翼香脆度更高,鋪上蒜粒、少量椒絲,辣度不高,非常惹味
店員表示可以加辣呢,做法有彈性。

檸香山葵蟹籽雞翼 $38/4隻
雞翼面頭鋪滿山葵醬、蟹籽,建議盡快食用,否則會影響雞翼脆度。這款口味創意十足,令人想起日本的章魚燒,很有風味。山葵加入青檸香氣,不會嗆口刺鼻,醬汁濃稠,加上蟹籽口感,甚有驚喜,雞翼變為配角呢

檸香山葵蟹籽雞翼
點選雞翼或套餐可配飲品,分別有薄荷特飲、水蜜桃果茶、柚子冷泡咖啡
水蜜桃粒粒甜果茶 (加配$18;原價 $28)
水蜜桃粒粒甜果茶
2018-07-26