2022-08-02
唔知大家有冇去過吉澳呢?其實吉澳係香港嘅一個離島,喺沙頭角附近嘅,今日我就去咗行呢個離島,順便去吉澳最出名嘅酒家 - 益民酒家食咗個lunch😋我哋今日叫咗客家炆豬肉、白切雞、白灼菜心,當然唔少得佢哋嘅招牌菜 - 蒸墨魚丸😍😍😍😍首先嚟嘅係白切雞,我哋今日3個人食叫咗個例牌,就同出邊街食冇乜特別,所以就唔多講啦。跟住就嚟到客家炆豬肉,因為客家人炆豬肉1定要用好肥嘅豬肉,所以我哋係食到好多肥豬肉🤣但啲肥豬肉撈飯真係好好食,個汁唔算太鹹,夾埋個肥豬肉,再撈埋落個飯食,件事錯晒,搞到我食咗2碗飯😋再之後就嚟咗蒸墨魚丸,真係反晒規,墨魚真係新鮮到不得了,超級彈牙,我朋友爭啲唔留俾我食,我哋最後都係忍唔住要叫多碟,超級新鮮,超級足料,朋友呀直程食到墨魚丸🦑個圈圈,證明係新鮮食材,呢個餸搞到我朋友又食咗2碗飯🤣最後就係白灼菜心,雖然你會覺得菜係普通食物,但係佢嘅份量好多,多到我哋3個人都食唔晒,碟菜真係好抵食👍另外1提,佢哋有好多自家製嘅涼茶,例如雞骨草同洛神花茶等等,我哋今日叫咗個洛神花茶,唔算太酸,都幾好飲,如果需要清熱,食飯時都可以叫返支嚟飲😋總結:益民嘅價錢,因為係離島嘅關係,所以一定會貴
總結:益民嘅價錢,因為係離島嘅關係,所以一定會貴啲。但係所有餸都份量十足,尤其是墨魚丸,超級新鮮同埋足料,絕對係滿足左我哋嘅胃。
同埋唔係你話想去食就想去食,真係要搭好耐船先可以去到食,有時間可以黎一次離島遊家食飯都不錯🤗