2022-11-29 480 views
新界東一向係我最鍾意嘅地區,感覺空氣都比其他區清新。今日OT到七點幾決定搵間好餐廳補償一下自己。喺openrice搵到大圍呢間豬屋日本料理,夜晚嘅大圍比九龍黑一d,路燈同民居嘅燈光唔太光,涼涼地行得好舒服。喺田心村雲疊花園入面。平時食嘢唔係商場就係繁忙嘅市區,呢個僻靜環境真係好有新鮮感,但其實又唔係行好遠。門口都有唔少食客同外賣員等候。坐低即刻有熱茶同掃碼落單。落完單欣賞一下店內充滿日本文化符號嘅裝飾,美食就送到。我點左名古屋便當,山形海膽壽司同生薑蜜。因為最近d牙有d敏感唔想食太多凍嘢例如刺身/壽司。飲嘢都只可以飲熱嘢,呢度用左隔層杯,揸上手唔會熱親。薑味恰到好處,唔太辣,整體又唔會太甜,解渴又暖胃。雖然海膽壽司都係生冷嘢,但辛苦成日,偷雞一舊唔過分啦非常濃郁又滑嘅海膽,幾年冇食過大閘蟹,呢一啖有大閘蟹蟹膏嘅風味。便當送到!好豐富!炸雞皮脆肉嫩,炸皮包住肉汁,鹹鹹地,點沙律醬好開胃。鰻魚鮮甜又軟,啱曬我呢個冇牙佬。食舊鰻魚加一啖飯,油脂滲入飯入面,1+1大於2嘅升級享受。仲有非常鮮甜有魚味嘅日式圓蔥魚餅,同沙律醬都好夾。便當嘅好處就係多配搭。唔同組合撞出唔同化學反應。分量充足而且多汁

門口都有唔少食客同外賣員等候。坐低即刻有熱茶同掃碼落單。

落完單欣賞一下店內充滿日本文化符號嘅裝飾,美食就送到。

雖然海膽壽司都係生冷嘢,但辛苦成日,偷雞一舊唔過分啦

便當送到!好豐富!

炸雞皮脆肉嫩,炸皮包住肉汁,鹹鹹地,點沙律醬好開胃。

分量充足而且多汁嘅咖喱飯。咖喱甜度同鹹度控制得好好,就算多汁少飯都唔會漏。多出嚟嘅飯可以送其他配菜。

本來應該食埋d椰菜,不過實在太飽,好抵食。

食完又可以行返條鄉村小路散步回程,比黎嘅時候多左一份滿足
2022-11-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$134 (Dinner)
  • 山形海膽壽司
  • 生薑蜜