2015-10-11 556 views
坦白講,自從拉麵店開到成行成市,幾乎「緊有一間喺左近」之後,都已經好幾年冇食過咁難食既拉麵喇!我明白,喺得中環核心地帶開舖租金點都唔方會平得去邊,但咁係咪就可以代表可以求其到咁?真係貪中環人食晏得果一個鐘就可以咁過份「欺騙觀眾」?實在不吐不快!豚骨魚介拉麵 ($80): 硯水味非常重,一般拉麵店通常喺煮完麵後都會整乾淨D硯水,整走果種唔舒服既感覺。不過唔知呢度貪快定係點,我諗佢應該無做到呢個處理步驟。可惜,呢度因為唔係open kitchen既關係所以「死無對証」。湯底方面亦都鹹到爆,我相信有可能唔係新鮮自家製煲起,而係就咁make from concentrate就算,好過份!黑琥拉麵 ($80): 粗麵的口感極似之前「759」大特價買果包即食拉麵,但可惜後者比呢度既麵更加有過之而無不及的感覺。另外,湯底方面亦都非常似,同上一碗一樣,極大機會係「來貨加工」多過「自家製」。豚肉方面,雖然肥瘦比例十分均勻,但size偏細,咁大碗得一小塊好似令人難以接受,寒酸至極!總括黎講,呢個價錢喺寸金尺土既中環唔可以叫做貴,但食物既質素真係「震驚四座」,我相信應該係主打絕對負擔得起,但一定「冇下次」既
豚骨魚介拉麵
黑㙈拉麵
總括黎講,呢個價錢喺寸金尺土既中環唔可以叫做貴,但食物既質素真係「震驚四座」,我相信應該係主打絕對負擔得起,但一定「冇下次」既一群上班族。所以,如果你仲要堅持過黎的話請三思!另外,點解一間比茶餐廳服務仲要差,甚至連水都要自己酙(仲要成日唔refill水樽)既食肆居然可以收人「加一服務費」?我寧願俾多十零蚊去後面條街間「豚王」或者食翠華好過!
2015-10-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)