2020-04-07 122 views
這一家位於天水圍t town的日式居酒屋, 剛剛開業不久, 已經吸引咗唔少客人幫襯。餐廳的環境非常寬敞, 而且亦好有日本居酒屋嘅感覺。 食物價錢亦相當之大眾化, 非常抵食。 除了抵食之外, 食物款式亦相當廣。 刺身、壽司、 小食、串燒、丼飯、拉麵等等, 幾乎各款種類的食物都應有盡有, 總有一款啱心水。絹豆腐櫻蝦溫泉玉子野菜沙律, 呢一個沙律絕對唔會令人覺得孤寡, 絹豆腐的豆味相當濃郁,櫻花蝦帶出鮮味, 加埋流心的溫泉蛋, 令整個沙律無論喺色彩方面和味道方面都更加豐富。今次就試咗幾款火炙壽司, 令我印象最深刻嘅, 就一定係呢款 火炙黑松露油甘魚壽司(燒汁) , 以及火炙三文魚醬油漬壽司。壽司一傳來就已經問到黑松露的陣陣香氣, 經過火炙的油甘魚味道更突出, 魚油溶化後,喺口腔裏面徘徊, 加上黑松露的獨特香氣, 令人更加回味。至於呢一款三文魚醬油漬壽司, 實在係令人有驚喜。醬油漬過後的三文魚入口即溶, 醬油的味道鮮甜, 加上上面的京蔥,味道匹配至極。至於呢一款特大赤海老就之新鮮,亮澤的外表顯示出其新鮮度。 蝦肉夠彈牙, 而且味道非常鮮甜。串燒黎講一定要叫呢串串燒免治雞肉, 免治雞肉加入咗雞軟

餐廳的環境非常寬敞, 而且亦好有日本居酒屋嘅感覺。 食物價錢亦相當之大眾化, 非常抵食。 除了抵食之外, 食物款式亦相當廣。 刺身壽司、 小食、串燒、丼飯、拉麵等等, 幾乎各款種類的食物都應有盡有, 總有一款啱心水。

串燒黎講一定要叫呢串串燒免治雞肉, 免治雞肉加入咗雞軟骨, 食落增加爽脆口感, 重點在於生雞蛋黃,將免治雞肉串點埋蛋汁一齊食, 增加嫩滑多汁。

最後呢一碗北海丼, 有齊各款刺身, 除咗有平時常常食到嘅油甘魚、三文魚腩、帶子刺身之外, 仲有比較少食到嘅安康魚肝以及 子持魷魚。

安康魚肝口感細嫩,味道回甘。 黃色的子持魷魚咬落脆卜卜, 而且過醃製味道酸酸甜甜, 非常開胃。

三文魚腩相當肥美, 又分充足, 入口即溶, 整碗刺身丼飯材料相當豐富, 可以稱為價廉物美。

呢一間餐廳價錢除咗相當底之外, 用料亦相當新鮮, 最重要係好食, 難怪吸引到咁多食客嚟幫襯啦。