2018-03-25
話說定期每隔三幾個月,我都會搵班舊同事食飯,不過今次已經係講緊隔左半年都有,先搞到今次嘅飯局,其中一位老細就提議灣仔日熹樓,係上海,京府菜而話晒大家返工都喺港島區,揀番灣仔都方便一點。上openrice睇睇,原來有得網上book枱,二話不說我就爭住做呢樣野,(可以儲積分)6:45pm左右,我就已經到步,起初以為喺後街,點知行行下就見到幢大廈,搭lift上4樓就到,都唔算難搵上到去,大概因為時間尚早,只有一枱客 (都10幾人),見環境都唔錯,幾寧靜舒服,店員安排座位後就坐低,茶就叫左菊花同香片轉個頭,大家都已經陸續到達,就諗下食乜,(一致認為交比提議去呢間餐廳嘅個位老細去決定)一口氣叫左好多款菜式,當中我最鍾意有幾款,燻蛋做得好出色,流心蛋嘅形態,上面有少少蟹子或蝦子,好別緻,食落亦好有煙燻過嘅味道生煎包係另一樣我嘅喜愛,最緊要係夠熱,事實的確係,碟生煎包 有枝旗仔寫住"小心燙口",溫馨提示值得一讚另外,店員將醉乳鴿放上枱個一下,有一下驚訝,見佢砌得好靚,將乳鴿肉整到好似羽毛咁樣好仔細,利害 !最後都叫左甜品,杏仁露食得出係自己磨嘅,而非買番黎溝下水咁,杏仁味幾濃整體而言食物不錯,但每碟
而話晒大家返工都喺港島區,揀番灣仔都方便一點。
整體而言食物不錯,但每碟食物嘅份量細左d,如果大碟少少更好 (除左炒年糕,全晚最大碟嘅菜式,但淡味左少少),此餐廳值得推介