2022-12-04 491 views
早前同老公慶祝生日,周圍搜尋邊度有好味既日式料理廚師發板Omakase,見到有新店開張,即刻book位去試😍餐廳以木系裝修,充滿簡約日本風,2樓設有private room,私隱度及空間感十足,適合十幾人既私人party🥳今日選擇左$1480一位嘅Menu6款刺身8款壽司和食湯甜品❤️前菜:慢煮鴨胸—淋上法式芥辣籽,醬汁煙燻蘿蔔漬+忌廉芝士,入口香濃惹味,柚子酸汁河豚皮,食完好開胃💛刺身: 白子配西柚酸汁,矜貴嘅白子聽說是美顏恩物,我都係第一次試🤭質感軟淋幼滑,入口即溶,非常鮮味,老公激讚,但我可能成日諗住佢嘅出品位置,所以硬係覺得有少少腥😆仙鳳趾生蠔:超肥美大隻,入口鮮甜,肉質豐厚,夠creamy,海水味會淡啲,口感極好,配上日本醋酸汁,一隻唔夠喉呀😆真鯛:深海池魚+食用菊花裝飾,深海池魚肉質好爽口有質感,好驚喜地金目鯛:靜岡出品,油份較高,充滿油脂香,魚生質地厚,口感好滿足❤️另外仲配有一片燒過的魚皮,表面令立立,入口脆卜卜,再配辣既蘿蔔蓉~正!時令食材-秋刀魚:刺身+燒香2種食法,刺身好清,燒過後逼走小小油份,好香口,魚肉乾身小小入口估唔到口感仲正😍大toro:燒過後原來會溶左啲根,

今日選擇左$1480一位嘅Menu
6款刺身
8款壽司
和食

甜品

💛刺身

大toro:燒過後原來會溶左啲根,入口變得更易溶化又可以保持toro味道,灑上淡雪鹽,再夾紫蘇葉同食可減去油膩感😋

💚和食
汁煮吞拿魚下巴:燒汁煮過,肉質軟滑,油脂口感重,夾埋蔥花一齊食,可以加返一點清新嘅味道

💜壽司🍣
北海道帆立貝刺身:表面灑上靜岡黃豆紙皮,鮮甜,入口即溶,口感勁佳

日本章紅魚:魚質較煙靭得黎食落又帶有一點爽口,好特別

梳子魚:燒到香身,配上蘿蔔蓉+柚子酸汁同食,燒後魚質會淋身啲

北海道北寄貝:呢個好似睇表演一樣,師傅會快手一拍落北寄貝表面,原來拍一拍會令北寄貝神經收縮,望住佢卷縮時,畫面好療癒😆至於口感梗係好爽又甜啦

仲有池魚壽司同埋自家醃製過既魚子,入口鮮甜,有小小鹹味,本以為魚子咁大粒會好腥,點知原來係帶甜味

到我最愛嘅赤馬糞海膽:超鮮甜,海膽味濃郁😍一啲都唔腥,無根,口感豐富,一放入口已經係滿足感🥹🥹

🤎鯛魚熬湯:魚湯通常熬變成奶白色,就一定係夠濃稠,魚味香濃鮮甜😍正

最後當然唔少得生日甜品啦,今次來一個特別清新嘅生日飲後果,雷電蜜瓜:赤肉蜜瓜,平時我唔鍾意食蜜瓜,但呢個雷電蜜瓜真係甜到漏😍😍又多汁,咁細件唔夠食呀🥹

2022-11-01
$1500 (Dinner)
Celebration
Birthday