2013-11-16 201 views
因為要拍一條關於係深水埗蛇舖既紀錄片而走匀深水埗三間蛇舖,三間都各具特色,但最吸引我同組員們既,就一定係最好食,而且最有人情味既蛇王協。第一次去考察既時候,舖面人頭湧湧,店員都耐心安排座位比我地,仲同大家有講有笑,感覺好親切。坐低點餐無耐,大蛇羹($68) 同糯米飯($15) 就熱辣辣咁奉上。蛇羹既味道都好鮮,唔會用太多調味料去cover 蛇原來既味道。料又好足,每羹都有蛇既先叫蛇羹嘛。有人話色唔夠濃,味唔夠咸,不過講真吖,要整色整水不如食碗仔翅。 最令我感受到關懷既時刻,係我地當時要食匀三間蛇舖,就間間都食少少費時食滯,於是我地六個人分一碗大蛇羹同一人一碗糯米飯,店員主動問我地要幾多碗仔,完全無介意過話幫襯得少。相反,去到另一間蛇舖,當時舖頭人唔多,我地四個人(有兩個離隊走左) share一碗大蛇羹,就話:得一碗邊夠食阿! 我地回應: 我地諗住試下架咋。 唔知係唔係咁岩得咁橋,就即刻有人走埋黎叫我地d袋唔好阻住其他人,驚click親我地自己咁講。對比之下,就知道邊間你會想去多次。至於個糯米飯就真係炒得好香,有立肉,蝦米,立腸,食起上黎又唔算好油,亦唔會痴埋一舊舊。食飽飽就同老闆娘申請

食飽飽就同老闆娘申請拍攝工作喇,老闆娘都好配合,願意答應協助我地既拍攝工作。

拍攝當日,老闆娘示範拆蛇肉比我地睇,原來每條蛇飛完水之後都係用一隻削尖左既筷子,用人手一下一下將原條蛇拆肉,真係好花功夫,每塊蛇肉都得來不易。

無耐老闆娘仲特登叫佢細佬炒個蛇碌比我地食,個蛇碌熱辣辣又唔油,又夠哂野味,唯一一樣美中不足既係一定要用手食,如果唔係就食唔到骨與骨之間既肉,嘥哂~

香港淨返既蛇舖唔多,識劏蛇,捉蛇既人更加少之又少,要食到足料既菜餚,無百幾二百蚊都唔洗指意諗。唯獨呢度既價錢難得地夠平民但食物都有一定水準。 當你堆怨緊麥當當,大家樂既野食又貴又少又難食既時候,點解唔做d實際行動,去支持返一d有素質既良心商舖?
2013-11-14
$40 (Lunch)
  • 糯米飯
  • 蛇羹