2018-07-26 2281 views
喜愛食四川菜係由十多年前去四川旅行開始,難得今晚揾到一個志同道合的朋友陪我食四川菜,一於揾間正宗的品嘗一下水煑魚裝修好有老舖風格,一入到舖內,麻辣味即撲面而至,簡直是不停剌激緊我的嗅覺,亦都引發起我的食慾先來一個冷盤: 蜂蜜番茄~ 酸酸甜甜,冰冰涼涼好清新,好開胃再來一個沙拉筍~未食過用筍伴沙律醬,口感爽爽的,有点像吃蘋果,幾特别三椒豬手~將豬手切成細細粒,D豬皮好煙韌,彈牙,每一口都好像食左好多骨膠原落肚咁,可能因為用三種椒來炒的關係,所以愈食愈辣,愈辣愈想食,又惹味又剌激,正呀主角終於來了!水煑桂花魚~一上桌就聞到好濃烈的麻辣香味,除了桂花魚外,還有猪紅,芽菜,青瓜,仲有大大條嘅薯粉,特別值得一讚的是桂花魚魚質嫰滑又彈牙,好新鮮!所有配料索哂D麻辣汁後,真是美味無比簡直是不停冲擊住我的味蕾,果然係呢間舖的signature熗炒萵筍絲~好嫩綠,好爽脆,可以清一清我口中的麻辣味,好fresh呀!呢個棗蓉千層糕,味道好有層次感,首先食到濃濃的紅棗味,再咬多一啖就有椰子和奶味,原來真係落左椰奶,估唔到紅棗和椰奶可以咁match!呢個甜品好出色走的時候真是有些意猶未盡的感覺,希望下次可以再品
喜愛食四川菜係由十多年前去四川旅行開始,難得
今晚揾到一個志同道合的朋友陪我食四川菜,一於
揾間正宗的品嘗一下水煑魚

裝修好有老舖風格,一入到舖內,麻辣味即撲
面而至,簡直是不停剌激緊我的嗅覺,亦都引
發起我的食慾

先來一個冷盤: 蜂蜜番茄~ 酸酸甜甜,冰冰涼涼
好清新,好開胃

再來一個沙拉筍~未食過用筍伴沙律醬,口感爽
爽的,有点像吃蘋果,幾特别

三椒豬手~將豬手切成細細粒,D豬皮好煙韌,
彈牙,每一口都好像食左好多骨膠原落肚咁,可
能因為用三種椒來炒的關係,所以愈食愈辣,愈
辣愈想食,又惹味又剌激,正呀

主角終於來了!
菜,青瓜,仲有大大條嘅薯粉,特別值得一讚的是
簡直是不停冲擊住我的
味蕾,果然係呢間舖的signature

熗炒萵筍絲~好嫩綠,好爽脆,可以清一清我口中
的麻辣味,好fresh呀!

呢個棗蓉千層糕,味道好有層次感,首先食到
濃濃的紅棗味,再咬多一啖就有椰子和奶味,
原來真係落左椰奶,估唔到紅棗和椰奶可以咁
match!呢個甜品好出色

走的時候真是有些意猶未盡的感覺,希望下次可
以再品嚐其他菜式

2018-07-25
$470 (Dinner)