2012-05-06 204 views
早排睇電視講過呢間小食店老板個個對食物都好有heart,於是今日同老婆黎試下。兩個人黎到見門口有人係到等,以為係等緊位原來係等外賣。入去見有位於是搭檯坐低,小店完全無裝修可言,而且都好舊,不過黎食野嗟,最緊要野好食。於是去入口旁攞點心。叫左排骨、雞扎、馬拉榚、蝦餃、叉燒腸同後加左碟乾牛河。先講排骨,排骨用既係新鮮貨,味道同出面食到既好唔同,反而有D似自己企屋整既味道,應該係少左師傅之故。雞扎雖然唔係老法用豬肚而係芋頭,不過雞好滑,冬菇亦好入味,芋頭我唔食既。馬拉榚好鬆軟,好味又唔太甜。蝦餃我係其他地方好少叫,因為動不動就係特點,貴得黎又唔好食。呢到既蝦餃比出面細隻少少,但皮較有彈性唔易破,蝦爽口。叉燒腿老婆至愛,加埋甜豉油好味。後加個炒牛河攞黎熱辣竦,芽菜條條都炒到好爽口,牛肉唔會好多粉,河粉亦沾滿豉油,味道唔錯。雖然地方好細,坐得好迫下,但個個老板招呼都好好,埋單仲唔使一百蚊,抵到爛。希望呢D有熱誠既小店能夠生存落去啦。
門面
點心
2012-05-06
$45 (Lunch)
點心
  • 炒粉麵