2022-11-25 365 views
星期四陪家人去屯門良景商場,換領新智能身份證,辦理完後也到午飯時間,只是想簡單填飽肚子,見到智能身份證旁邊有茶餐廳,便入去食個便飯。環境是一般茶餐廳格局,午飯時間人多也比較嘈,侍應要好大聲問幾多位,然後等了約5分鐘才安排到坐位。侍應抹了檯就走,然後拿了幾杯清茶過來,我看了午餐其中有生炒排骨飯,就點了呢個碟頭飯配凍奶茶少甜。家人也看了餐牌點了個常餐配凍檸蜜。過了幾分鐘,侍應就送上常餐的沙嗲牛肉湯米同多士、奄列,一送上來的米粉吸引了我眼睛,沙嗲牛肉竟然得四片比五蚊銀大少少,孤獨咁鋪在米粉上,而且也沒有見到有乜沙嗲醬料,家人也覺得份量好有問題同冇乜沙嗲醬,反正第一次食也沒什麼期望,家人食了一口,果然連一啲沙嗲味都冇,當然牛肉片也是醃到又淋又無肉味果種。跟餐原本係方包,要求烘底加一蚊,我也試食一少口,完全沒有多士香脆感!奄列普通貨色。之後我點的生炒排骨飯送上,一睇汁就好多,排骨睇就得好少,我馬上拎起匙羹搵啲排骨出嚟,整整五小粒排骨,其中兩小粒仲要係白色軟骨冇乜肉咁,五小粒罐頭菠蘿,一食入口啲汁好怪,又唔甜又唔酸咁,好難食,飯係無飯香果種,最後勉強食完幾粒排骨就冇再食。成餐都只係食咗好少,包括米
成餐都只係食咗好少,包括米粉同碟飯,唯一可以飲晒杯凍檸蜜同凍奶茶。