2019-11-19 207 views
Foxglove 位於中環都爹利街印刷行二樓,餐廳由設計名師 NC Design & Architecture 工作室所設計,沿途你會見到好多以金屬同銅鑄造而成嘅遮柄,門口冠冕堂皇,入口兩旁嘅玻璃櫃內擺放住唔同款式嘅雨遮,而呢啲遮都係由成立於 1868 年英國經典雨傘品牌 Fox Umbrella 嘅出品,以全人手製作見稱。擺放喺陳列櫃內嘅雨遮不單止可供購買,客人更加可以按照自己嘅需要同喜好進行訂製,而且每一把都終生保用。Foxglove 既係雨遮店,同時亦係一間餐廳,造成陳列櫃一般嘅暗門個機關就收埋喺隔離個遮筒入面,打開後喺耳邊縈繞嘅係躍動嘅爵士樂,感覺既新奇又有誠意。入到餐廳望到近百年前嘅頭等艙設計,令我諗起經典電影鐵達尼號,呢間餐廳總共分成三個部份,當中包括一個以飛機頭等艙作為主題,設有吧台同埋能夠容納 80 人嘅大廳、一個以傳統火車頭等艙作為靈感設計,能容納 30 人,特別為款待貴賓而設嘅 V.I.P 房、以及一個用來款待非常重要人物嘅秘密貴賓V.V.I.P.房,裡面擺放住幾張豪華真皮座椅、書櫃同埋大理石吧台,不禁令我幻想自己係一位機智多謀嘅「金牌特務」,同電影中嘅主角喺特務巢

入到餐廳望到近百年前嘅頭等艙設計,令我諗起經典電影鐵達尼號,呢間餐廳總共分成三個部份,當中包括一個以飛機頭等艙作為主題,設有吧台同埋能夠容納 80 人嘅大廳、一個以傳統火車頭等艙作為靈感設計,能容納 30 人,特別為款待貴賓而設嘅 V.I.P 房、以及一個用來款待非常重要人物嘅秘密貴賓V.V.I.P.房,裡面擺放住幾張豪華真皮座椅、書櫃同埋大理石吧台,不禁令我幻想自己係一位機智多謀嘅「金牌特務」,同電影中嘅主角喺特務巢穴入面進行秘密會面。

餐牌由深藍色嘅皮套包住,格調高雅,同梳化上嘅用色首尾呼應。

前菜係欖角四季豆,欖角嘅味道同四季豆從來都係絕配。

麻辣牛腱,麻辣牛展辣度溫和,雖然看似一盤紅油,但係食落一啲都唔會覺得油膩,並帶著點點嘅麻香,牛展以薄切呈獻,口感很好。

陳醋燒香菰,切粒嘅香菰先以走油泡製,呢一下嘅走油令到個菰嘅口感有少少似肉類,醬汁味道酸酸甜甜,帶有陳醋嘅餘韻,同有啲似肉類嘅香菰非常配襯。

花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉,新鮮阿拉斯加蟹腳,啖啖肉得嚟味道鮮甜,用少少花雕清蒸,最能夠食出蟹肉嘅鮮味。

酥香惹味豆豉雞,傳統嘅豆豉雞以極精緻嘅賣相呈現,香脆嘅外層包住嘅係嫩滑嘅雞肉,喺雞肉嘅罅隙中充斥九層塔,顛覆咗豆豉雞一貫俾人嘅印象。

素蟹粉炒蛋白,素蟹粉以鮮甜嘅甘筍造成,甜美嘅程度絕不比真正嘅蟹粉遜色,蛋白無落到太多油去炒,但係仍然能夠做到滑溜嘅口感,美妙。

香蔥和牛炒飯,和牛炒飯炒得乾身,飯粒粒粒分明,和牛嘅油香均勻咁樣撒滿喺每一粒炒飯上面,係一個充滿罪惡感但係又令人相當滿足嘅炒飯。

甜品一共有三款,分別係黃金脆奶卷、玫瑰棗皇糕以及狀元湯丸,個人覺得黃金脆奶卷做得最出色,脆奶卷嘅外皮酥脆,有少少似酥皮蛋撻嗰層皮咁樣,內餡牛奶味道香濃,甜度亦係我鍾意嘅程度;棗皇糕口感煙韌,紅棗嘅味道較重,配以少少清香嘅玫瑰味,有夠特別。

Foxglove 俾人一種容易親近,但係又不失紳士專屬嘅神祕風采。Foxglove喺呢度建構咗一個祕密嘅享樂天堂,但係又唔再需要有咁多門檻,只要有顆高貴奢華玩樂之心,就能達成。