星期六其中一個最佳節目,莫過於早上去行吓山,親親大自然,晏晝就食個悠長下午茶餐,好好嘆吓,本應都一切安排好晒,正所謂萬事俱備,只欠東風,可惜依日唔只俾東風我,仲有橫風同橫雨,行山就泡湯,不過下午茶就照舊。因為跟一班食友獲邀嚟六國嘅大堂酒廊,試一試佢啲新出品,叫得新出品,自然帶有一份期待。大堂酒廊位處酒店入門口左邊,高樓底,襯以柔和燈光,矮身絨面梳化椅,座位之間闊落,讓人覺得休閒恬靜。若非出面風大雨大,晌偌大嘅落地玻璃中透射點陽光,感覺相信仲好呀!之前嚟過西餐廳Le Menu食自助餐,對六國酒店都有一點點認識,知道佢哋作風都喺務實、低調,甚少搞咩花臣嘢。大堂酒廊之前一向都有供應特選消閒套餐,下午茶及宵夜時段供應(3:00-6:00pm & 9:30-12:00mn),依家就加推打正下午茶旗號嘅「特選下午茶二人套餐」(High Tea Set),只限下午茶時段供應,以及兩款廚師推介甜品「盆栽(木糠布甸)」及「焦糖蛋白布甸」,全日供應。特選下午茶二人套餐 $168比起外面一啲4、5星酒店所賣嘅High Tea Set,動輒喺講緊$198, $228……一位,依家六國嘅定價$168供兩位用,真

,全日供應。
特選下午茶二人套餐 $168

比起外面一啲4、5星酒店所賣嘅High Tea Set,動輒喺講緊$198, $228……一位,依家六國嘅定價$168供兩位用,真喺非常實惠,大可作為親嚐吓High Tea滋味嘅入門版
,當然,兩者質素總會有別。不過,比起嗰啲明星、闊太出入聚腳嘅地方,晌度你會感覺更無太多拘束,感覺更為輕鬆

套餐以三層架擺上各款食物,跟足傳統形式,而食物都喺由樓上Le Menu製作,一啲都唔馬虎。食物方面,包括最上層嘅三文治、中層嘅鬆餅及甜點、以及下層嘅小食,每樣食物都有兩件或以上(除開面三文治),唔使左切右切,大可放心樣樣都試到,餐飲包咗兩杯,都有多款選擇。
迷你三文治、開面三文治(上層)
火腿迷你三文治、芝士迷你三文治兩者都好普遍,麵包仲有啲乾。反而另外兩件嘅開面三文治,大件挾抵食
,一款喺香桃煙鴨胸,另一款喺刁草三文魚,睇相就見餡料滿到幾乎跌出嚟
,質素亦都唔錯喎。
迷你芝士餅、迷你果撻、提子鬆餅(中層)
芝士餅做得的骰,一口一件,輕易搞掂,而且芝士味挺濃郁幼滑
;果撻則為大路貨式,唔差,亦唔會有咩驚喜;至於提子鬆餅,小弟較喜愛用「士乾」(scone)嚟描述,比較少出現誤會,因為一講鬆餅,真喺有人第一時間諗起嘉頓孖寶蛋糕嗰種。不過,如晌High Tea上講鬆餅,就應該只有指士乾,因為佢喺一個代表,一個傳統。士乾烘得金黃,質感鬆鬆而挺實,店方亦跟足傳統配備士多啤梨果醬同較厚身嘅濃縮忌廉,作塗搽士乾伴食。
香脆炸蝦、印度雜菜咖喱角、泰式肉丸(下層)
下層都喺啲屬脆口、濃味嘅小食,最特別喺3款小食都各配唔同醬汁,香脆炸蝦配泰式辣醬,印度雜菜咖喱角配沙律醬,泰式肉丸配香草醬。幾款小食都唔錯,尤其喺香脆炸蝦,香脆又大啖蝦肉,正
餐飲
雖則晌套餐內都列名數款指定飲品,例如咖啡、紅茶、日本綠茶、日本玄米茶……等等,但基本上都可以晌飲品餐牌內點選,因為大部份都喺價錢相若,如鮮奶咖啡、伯爵茶、蘋果茶、汽水、果汁……等等。小弟揀嚟意大利泡沫咖啡,泡沫輕柔,咖啡醇香,始終酒店水平,差唔得去邊
;而老婆所揀嘅喺薄荷茶,Twinings品牌,色澤透徹,帶微微薄荷清爽,幾啱春天濕漉漉嘅日子飲,一大個銀壺上枱,可沖數杯慢慢享用
盆栽(木糠布甸) $36(套餐價$56)

木糠布甸個造型驟眼望埋去真喺成個小盆栽咁,利用「木糠」瑪利餅乾碎,再混入榛子碎,做出嚟個「泥面」真喺入型入格
,加上嚟自韓國嘅朱古力「碎石」及一株露斯瑪莉襯托一下,仿真度極高
。由於支露斯瑪莉喺新鮮貨,唔好就咁丟低,大可拎返去軋碎佢醃雞翼、整意粉做調味。此外,個木糠布甸「內涵」做得都一樣認真,3層瑪利餅碎,夾2層煉奶忌廉,層層相間,瑪利餅碎多咗份榛子香,而煉奶忌廉很軟滑
。一如一般嘅木糠布甸,味道依舊甜到漏,若非你喺甜魔,小弟認為一杯兩個人食就較合適。又或者俾多$20(相比散叫一杯約6折左近),多杯餐飲,配熱茶都應該會唔錯。
焦糖蛋白布甸 $30(套餐價$50)

無用「法式燉蛋」依個名,皆因其「燉蛋」部份只用蛋白,可能會比常見嘅法式燉蛋少咗份蛋香,但質感更輕怡幼滑,仲有,蛋白中會見到點點雲呢嗱籽,可見味道功夫盡量做到足
。至於面層所燒嘅「焦糖」,既平均,且脆薄,手功唔錯喎!同樣可以加多$20轉為套餐。
除了試咗新出嘅「特選下午茶二人套餐」及兩款特色甜品,上文都講過晌處一向都有提供啲特選消閒套餐(3:00-6:00pm & 9:30-12:00mn供應),相請不如偶遇,店家亦大方讓我哋試試數款。消閒套餐一共有20款之多
,有粥飯麵、意粉,又有三文治、沙律,亦有串燒、小食……等等,款式頗為多元化,包餐飲一杯,分兩個價錢$58 / $70,另有蛋糕 + 飲品套餐($48),計及酒店級環境同招呼,絕對唔算貴。所試到嘅數款太詳細就唔多講,不過以下兩款喺小弟嘅心水
泰式青咖喱海鮮飯 $70

幾鍾意佢用個小陶泥壺盛載住啲青咖喱海鮮,一來較保溫,二來更有泰式風情。青咖喱幾濃咖喱香,食落先知都頗為辛辣,但就好鮮香。撈一撈底,海鮮都有唔少,有蝦、魷魚、魚柳…等,雖然只喺攝時間嘅消閒套餐,但喺製作依然認真
公司三文治 $70

果然夠「公司」份量,不單三文治又大又厚,而薯條亦放得唔少,鋪滿三文治之上。公司三文治落足餡料,有生菜、蕃茄、火腿、芝士、煎蛋、煙肉,因為頗為大件,食時都有少少狼狽架,味道雖然唔喺好突出,但份量絕對喺佢賣點囉!哈哈!
酒店側一連有幾間品牌café,與其離離去去都喺嗰幾間,大可過嚟六國嘅大堂酒廊嘆吓下午茶,試試佢哋新出嘅兩款甜品,或點個特選下午茶二人套餐hea吓
。再次多謝酒店嘅邀請,讓小弟跟一眾朋友先試為快,輕輕鬆鬆、說說笑笑,令愁悶嘅生活多幾分滋潤

Type of Meal
Tea