2017-06-01 269 views
今日同呀媽係太古城行完街,準備食晚飯,就問下住太古既朋友有無咩推介。因為媽中意食中菜,所以就推介左黎呢度食雲南菜。唔講真係唔知呢度有間雲南菜,因為正門係太古城外圍,所以難搵啲,不過係走時職員教我地一條折徑,只要穿過廁所果邊就好快行到去太古城入面餐廳都算大,紅當當既裝修好有中國feel仲有兩三間私人房。見到啲bb椅,好得意,係香港其他地方唔會見到。餐牌上好多菜,花多眼亂,免得麻煩,所以揀左二人餐首先,有個氣鍋雞佢係利用蒸氣,透中間果個隆出氣而整熟啲雞同湯。湯清甜濃郁,好香,感覺好補兩個人,每人有一碗多。醬汁茄子醬汁甜甜地,似燒汁,茄子好林。小辣,木耳爽口,有啲蒜粒,更香。個人好喜歡牛肝菌,因為個味好香。呢碟有西椒、辣椒、蒜片同牛肝菌等。雖然望落去好似好多辣椒甘,但唔辣,西椒爽口。牛肝菌林林的,好入味,成碟好有鑊氣!糖醋裡脊有豬肉、西椒、蜜桃。第一次聽裡脊呢個部位,好林,好似梅頭肉甘。肉外邊炸脆,內林,個汁酸酸甜甜甘,幾開胃!上湯時蔬生菜,好爽口,個湯清甜,有蒜香味。玫瑰冰粉呢個甜品望落去好似去high tea飲玫瑰花茶甘,個杯好靚。個底係有啲好似啫哩質感既野,面頭有乾玫瑰花。好香桂花味,

餐廳都算大,紅當當既裝修好有中國feel

仲有兩三間私人房。

見到啲bb椅,好得意,係香港其他地方唔會見到。

餐牌上好多菜,花多眼亂,免得麻煩,所以揀左二人餐

首先,有個氣鍋雞
兩個人,每人有一碗多。

雲南山珍氣鍋雞

醬汁茄子
醬汁甜甜地,似燒汁,茄子好林。
香醬茄子

小辣,木耳爽口,有啲蒜粒,更香。
爽口雲南山木耳

火爆牛肝菌

上湯時蔬
生菜,好爽口,個湯清甜,有蒜香味。

上湯園蔬

玫瑰冰粉
呢個甜品望落去好似去high tea飲玫瑰花茶甘,個杯好靚。個底係有啲好似啫哩質感既野,面頭有乾玫瑰花。好香桂花味,好清甜。呢個甜品解暑一流,大愛!
推介一定要試!

玫瑰冰粉

餐廳價格唔貴,每人平均二百到,食到好好飽!下次黎太古城都會再反黎!
雲南山珍氣鍋雞
香醬茄子