2017-08-21
尖沙咀琳瑯滿目的餐廳,isquare更集中了數間有質素的餐廳,同朋友想食韓國菜,見到呢間浦井,又新潮又大份既菜式,所以試吓。以烤肉為主打,所以每枱都有烤爐。餐牌好多選擇同款式,大多係一盤上,大大份的。 愛牛肉既我,叫了上牛烤、巨人併同高麗人蔘燉全雞湯。韓國菜當然唔少得前菜,有三款: 有辣味大豆芽,泡菜,同酸蘿蔔,開胃三寶。之後店員上菜,先倒入蛋漿,有兩個食法,一邊泡菜蛋,另一邊係淨蛋,店員還介紹了加$20的兩種濃味芝士粟米粒。之後送上今晚重頭戲,好震撼的「上牛烤$288」,有五款牛肉部位!如2人食剛好, 如4人食叫埋其他野食都好, 有多幾道菜選擇, 超厚的牛方粒, 好厚肉, 不過先燒薄片的牛小排先, 還有肉眼、胸肉、爽口牛舌;最後燒巨大的肉眼扒,燒到外皮脆香, 再起上碟, 切片再燒,牛肉肉質有質感, 好JUICY, 牛肉味香濃。 各款配菜都可以燒埋一起食, 不至好溜, 有車厘茄、翠玉瓜、青瓜、南瓜、紅蘿蔔、冬菇、金菇及生菜等。到食爐邊蛋同芝士,爐邊蛋好滑, 有啲似燉蛋, 可配埋立絲芝士一齊食, 好香濃,到傳統菜, 高麗蔘雞湯$188一煲上,好大隻雞, 跟了粗鹽食, 更帶出雞肉香味,
以烤肉為主打,所以每枱都有烤爐。
韓國菜當然唔少得前菜,有三款: 有辣味大豆芽,泡菜,同酸蘿蔔,開胃三寶。 之後店員上菜,先倒入蛋漿,有兩個食法,一邊泡菜蛋,另一邊係淨蛋,店員還介紹了加$20的兩種濃味芝士粟米粒。 之後送上今晚重頭戲,好震撼的「上牛烤$288」,有五款牛肉部位!如2人食剛好, 如4人食叫埋其他野食都好, 有多幾道菜選擇, 超厚的牛方粒, 好厚肉, 不過先燒薄片的牛小排先, 還有肉眼、胸肉、爽口牛舌;最後燒巨大的肉眼扒,燒到外皮脆香, 再起上碟, 切片再燒,牛肉肉質有質感, 好JUICY, 牛肉味香濃。
到傳統菜, 高麗蔘雞湯$188一煲上,好大隻雞, 跟了粗鹽食, 更帶出雞肉香味, 可連高麗蔘條一齊食, 好腍身, 湯味超清甜。
還叫了巨人併($288),名乎其實巨人先食得晒, 4 人食當然冇問題, 加了$40 的浦井炸藍,更多選擇,主食係芝士辣味豬肋骨、好SPICY, 真係好辣, 面層鋪滿芝士醬的炸雞, 好鬆脆、還有炸洋蔥圈,炸蟹柳及多款炸蔬菜,滿足到好多願望。