2023-10-11 388 views
尖沙咀嘅食店真係多到數唔晒 , 今日黎天文臺道嘅 居酒屋 · 姫 試試 ! 日式嘅設計入到去感覺置身日本 😌 坐低咗之後見到牆上貼滿日本酒招紙 , 仲有一間廂房 , 包場搞聚會一流 ! 👍冷賀茂茄 ($128)賀茂茄係日本的一種圓形茄子 🤗 以冷盤形式烹調 , 加埋木魚碎 , 青蔥同姜絲 , 感覺清新 🤩 係一個好好嘅開胃前菜 !清酒煮蜆 ($128)😋😋😋 好好味呀 !! 清酒味道恰到好處 , 啲蜆肉啱啱熟 , 滑滑的 , 又唔會太細隻 , 食之無味 , 棄之可惜 ~ 送酒一流 !嚴選季節特上 6 款刺身盛合 ($558)不時不食 , 話明嚴選緊係有質素保證  ~ 呢個盛合有池魚 , 赤身 , 平政 , 北海道三文魚 , 北海道海膽同腦天肉 ! 池魚係我嘅最愛 , 師傅已調味 , 肉質彈牙 ! 腦天肉係吞拿魚頭部嘅稀有部位 , 魚味好濃之外 , 口感係極軟滑 , 油分都相當高 !! 😍😍😍 第 1 次食 , 相當驚豔 ! 當然海膽都好正喇 !!鹽燒黑豚腩 ($40)黑豚腩肉係厚切 !! 配撘面頭嘅蔥蓉好好食 , 一層瘦肉一層肥膏 , 一啲都唔膩雞翼 ($50 @)雞翼簡直係 100
冷賀茂茄 ($128)
清酒煮蜆 ($128)
嚴選季節特上 6 款刺身盛合 ($558)
鹽燒黑豚腩 ($40)

雞翼 ($50 @)
雞翼簡直係 100 分 ! 外皮燒到勁香脆 , 裏面仍舊 juicy 嫩滑 😆😆 識食雞皮的 , 一定係揀雞翼尖 ! 超超超香脆惹味 !!
海膽三文魚籽釜飯 ($238)
打開蓋 , 係滿滿嘅三文魚籽同海膽 , 撈埋一齊食 😲 啖啖都充滿海膽鮮味 !! 仲有咬開卜卜脆嘅魚籽 , 口感超好 ! 成個飯唔會太濕 , 又唔會太乾 , 好好味 !! 👍👍

整體黎講 , 食店菜式好有心思 , 擺盤 , 質素都係高水平 ! 推介大家嚟呢度一路食日本菜 , 一路嘆酒 !
  • 清酒煮蜆
  • 嚴選季節特上 6 款刺身盛合