2016-03-30
兜左個圈,望望蒸飯點心、燒味、炒粉麵、即食麵粥品,最後都返去林德記,唔熟唔食麻。上次食過牛腩伊超好味,酸味辣椒油好正,今日再黎想試試魚蛋但賣晒囉,唯有下次朝早黎先得。好多食客幫襯,坐得密麻麻,好采剛好有個單丁位啫,唔洗等,lucky。Hangover 整兩羹酸辣辣椒渣醒一醒神先,食飽買餸又開工!淨滷水雞全翼,見好多食客 order 雞翼喎,傳聞係招牌雞翼,我都忍唔住要試試。肉質浸到過晒龍,霉晒又過腍,無牙都食到,一啜雞肉甩晒,口感又鞋又差,而且滷水味單調不清香,味道一般,麻麻地。我要嫩滑彈牙又 juicy 既雞翼,仲要滷水味清爽幽香架呢。食過好既真係返唔到轉頭,但珍苑已經執左笠喇,新珍苑暫時仲未去試。墨魚丸牛腩麵走蔥加腩汁,無魚蛋咪試下墨魚丸先囉,無緊要。嘩!今次牛腩勁多肥膏而且勁羶呢,羶味嗆喉,有少少想反胃添,要咬走先吞到落肚。牛腩又鞋又碎又乾,失手了!還是賣剩蔗喇?可能星期六差不多兩點半已經所餘無幾。不過瘦肉部份味道非常好,香濃味美,係有點偏瘦啫。墨魚丸墨魚味濃厚,質地結實富彈性,趙趙下發現有墨魚肉粒,好野黎喎!食得過,好味。加左腩汁既湯底極濃郁香甜,牢牢掛係彈牙麵條之上,不能停下
墨魚丸牛腩麵走蔥加腩汁,無魚蛋咪試下墨魚丸先囉,無緊要。嘩!今次牛腩勁多肥膏而且勁羶呢,羶味嗆喉,有少少想反胃添,要咬走先吞到落肚。牛腩又鞋又碎又乾,失手了!還是賣剩蔗喇?可能星期六差不多兩點半已經所餘無幾。不過瘦肉部份味道非常好,香濃味美,係有點偏瘦啫。墨魚丸墨魚味濃厚,質地結實富彈性,趙趙下發現有墨魚肉粒,好野黎喎!食得過,好味。加左腩汁既湯底極濃郁香甜,牢牢掛係彈牙麵條之上,不能停下啜啜啜,大口地啜晒落肚呢 ﹗連埋啖啖辣椒肉係舌尖上打轉,好食到震!
自家辣椒油,推介!夠香夠辣啖啖辣椒肉,非常惹味,而且夾雜住酸酸地既味道,特別醒胃,另人食到唔停口。諗起海南島辣椒皇,似乎有少少佢既影子呢。
雞翼牛肚麵走蔥,牛肚勁硬,又一點牙力都咬唔入,硬過擦紙膠啊 ﹗味道就正常,滷水香甜又浸得入味。我要軟棉毛肚或爽彈金錢肚呢,唔係硬屈屈牛肚呀 ﹗滷水雞翼依舊肉質霉霉爛爛,過熟鞋烚烚,一啜剩骨唔洗咬,豉油味比滷水味重,濃而不香。幼麵未煮開,黐埋一舊舊 ﹗醉味辣椒油保持水準,每一口幼麵都掛上大量辣椒肉真係生色不少,香香辣辣配上濃郁腩汁湯底,挽回不少分數 ﹗