2017-06-23
近年每晚要到油麻地開工,對工作餐沒甚麼要求,附近平民食市早已經全部食過晒,上月中發現有新車仔麵餐廳,裝修簡約企企理理,即管試下,自此變了近排最愛飯堂。 ^^最先一次去幫襯係食正路嘅車仔麵,点左蘿蔔/ 豬大腸/ 豬紅/ 牛腩/ 泰式魚餅 好豐富既五餸麵 (嗰一次冇影相) 加腩汁同埋咖哩汁,送凍綠茶。 埋單好似50蚊左右,今時今日响正彌敦道茶餐廳晚飯點都要六七十,都ok啦,一試食物真心ok,學食神話齋: 豬紅合格唔要一夾就散,豬大腸合格要冇污糟嘢,蘿蔔就要冇渣,佢果種羅白值得一讚,唔係食開嘅味道同埋尺寸,餐牌叫做大根蘿蔔,見到係推介食品,大半隻手掌咁大,唔止冇渣仲好好食。 曾經聽過有人話炆蘿蔔要加冰糖 ,唔知王媽媽加咗乜嘢秘密嘢,總之味道係我食過最好味嘅蘿蔔。。。 牛腩雖然斬碎上, 但亦可能因為咁,非常淋好入味,我畀滿分! 仲有泰式魚餅,估佢唔到嘅質感,似混合咗豬耳或者雞軟骨? 湯底可以話係每一間車仔麵嘅靈魂,坊間好多俾人推到上神枱嘅車仔麵湯底都係一味夠辣,食完全日口乾,不過王媽媽的湯底辣得黎似乎冇味精,難得! 呢一間車仔麵唔俾人推到上神枱真係冇理由。。。 講咗咁耐正常車仔麵,但係其實
講咗咁耐正常車仔麵,但係其實我想 post 嘅係佢哋新出嘅蟹麵 XD 佢嘅蟹麵係配青咖哩公仔麵,夠膽賣港幣88蚊,(唔係88蚊貴,只係佢哋其他嘢相對上平)
一試青咖哩麵好特別,應該唔係食開嘅任何一個牌子! 而最重要隻蟹,實實在在冇花冇假好多蟹肉。 加上一碟酸酸地嘅醬汁,夏天食都好醒胃,之前講過黃媽媽嘅湯底冇乜味精,呢一個咖哩麵唔敢講有冇,不過我叫咗絶配既山楂羅漢果冰,唔太甜,清熱潤肺好過飲可樂。 好耐冇特登 login 入嚟留食評,都係希望佢多啲人幫襯,唔會咁快畀地產租金玩殘。 畢竟有心做又做得好嘅食店值得支持。 ^^