2022-08-11
無論你係咩世代,傷心酸辣粉都係代表青春嘅回憶。 由讀書時期食到成為社會人,味道配菜唔係非常突出,但總係好似食屋企飯咁有親切感。久唔久就會過嚟食下,嗰日同同事過嚟食傷心酸辣粉嘅中午套餐。銅鑼灣店晏晝都係坐咗三分一人,仲有好多張枱係一個人食(可見大家對呢間餐廳幾有親切感)每次去法國傷心酸辣粉嘅價錢都會微跳 ,不過喺百物騰貴嘅時代,係接受程度。傷心酸辣粉轉紅薯粉(中辣)配豬耳 。 傷心酸辣粉嘅配菜係擺位恰當, 遇著有對配菜有偏愛嘅食嚇客,隔開一邊就得,唔需要撈埋一齊。每次我都要賺傷心酸辣粉嘅花生粒粒脆口 花生夠香肉碎肥肉較多,辣味掩蓋咗豬味係傷心酸辣粉嘅特色,重點放喺紅薯粉度同小菜。 紅薯粉唔知係咪煮耐咗?定係轉牌子?比較難咬。。 咁多年佢哋都冇剪麵服務,不過下次會問同姐姐講要剪開啲麵豬耳脆口又薄身,同出面舖頭份量差唔多, 我個人就好欣賞切到咁脆薄嘅豬耳 整體嚟講都係滿意嘅,坐咗幾耐傷心酸辣粉食店就都唔會趕你走(當然我都坐得唔耐),服務姐姐態度親切,上菜又快,水準穩定下次叫佢剪麵先
久唔久就會過嚟食下,嗰日同同事過嚟食傷心酸辣粉嘅中午套餐。
傷心酸辣粉轉紅薯粉(中辣)配豬耳 。
每次我都要賺傷心酸辣粉嘅花生粒粒脆口 花生夠香