2024-04-11
我成日喺青衣轉車,但係發現好少留喺青衣城度食飯,今次毛毛生日,我都喺青衣城勁耐先搵到餐廳🤪好掛住韓國嘅醬油蟹,佢絕對係白飯神偷,採用咗延坪島藍蟹,蟹肉又特別肥美🤤 記得以前去首爾做嘢,我都會特登搵一日自己一個食醬油蟹同醬油蝦放題,聽落去係咪好癲,但係真係好正🙌🏻每次嚟到都會食厚切五花腩,因為屋企人平時至鍾意炆五花腩嚟食,但係原來燒嘅都唔會話好硬,仲會有啲咬口,再加上油脂已經慢慢融化,嗰一種嘅豬油味道特別強🫠蒜蓉🧄蜜糖雞腿肉係穩陣之選,上一次梨汁雞腿肉有種清香味道,今次就會濃郁啲,蜜糖甜得嚟有重香味,正!今次生日有一個特別嘅蛋糕就係肉肉蛋糕! 毛毛淨係鍾意食牛,好難買一個牛味嘅蛋糕返嚟,所以就試下呢個肉肉蛋糕🎂🫣 入面有牛肉同埋肥牛做主膽,分類,然後面頭仲有豬頸肉整嘅花花,全部燒晒,然之後包埋菜同配菜去食,飽到郁唔到🙈最後食韓國薄脆牛角酥,我本身都好鍾意食牛角酥,今次薄脆係將牛角酥行到最扁,扁到會脆片,係咪好押韻呢,然後面頭再加一球大大舊嘅雪糕,聽聞喺韓國好Hit,我自己就比較鍾意食牛角包窩夫嘅口感多啲😆幾時再飛韓國好呢🥰
幾時再飛韓國好呢🥰