2021-09-24
入到青衣,都知呢個區無咩選擇揀,係美食沙漠, 但我地最後都揀到呢間「 Present」食日本🇯🇵料理。上網睇下佢有咩食啦,原來之前係西式,後來轉左做日式,咁就要試試佢啦。入到去,店員都好殷勤地招待,即刻安排卡位及奉上兩杯熱茶。睇睇餐牌,裡面都勁多吾同類型既選擇,劃分左前菜、野菜、刺身、壽司、卷物、一品、揚物、玉子、鍋物、燒物、串燒、飯麵、甜品、飲品及酒類等。我地揀左黑松露日本🇯🇵枝豆($48)做前菜。黑松露配枝豆真係第一次食,估唔到呢個配搭係咁夾,都幾特別。刺身類就揀左三文魚🍣、油甘魚、帆立貝。刺身非常新鮮,而三文魚同油甘魚都係厚切,油脂分泌非常好,食落有入口即溶嘅感覺,正!另外,我地揀左卷物- 牛油果🥑天婦羅海老卷($108)。天婦羅🍤炸得好脆,再配上牛油果🥑令到個卷物增加啲甜味,有fresh 既感覺😋。之後再就叫左昆布清酒🍶煮蜆(78)。佢個蜆肉都幾大隻,同埋份量都吾少,用左超濃烈既清酒煮,酒味入哂落蜆到,又吾會過份over cook, 味道都不錯。再order左玉子-蟹羔玉子燒($78)。玉子包住蟹羔,一夾裡面就流出啲蟹羔出嚟,玉子帶甜味,蟹羔帶鹹味,本以為會好奇怪,但食落又出奇
再order左玉子-蟹羔玉子燒($78)。玉子包住蟹羔,一夾裡面就流出啲蟹羔出嚟,玉子帶甜味,蟹羔帶鹹味,本以為會好奇怪,但食落又出奇地match, 值得一試!
黎到點少得叫一叫串燒同燒物試吓😋
➡️脆皮風鱔($78)
呢個燒得勁香脆,又無骨,食落去係鹽燒,又啖啖肉,超讚!
➡️免治雞肉棒配蛋黃醬($38)
店員好細心地介紹將蛋黃醬混合,然後點黎食。個肉棒點上個汁真係錦上添花👍🏻。
➡️汁燒原隻日本🇯🇵魷魚🦑(小辣)($118)
佢個汁幾特別,吾係一般既燒汁,佢甜甜地又再帶少少🤏辣,配埋個爽口又燒香左既魷魚🦑,又幾好食wo😋..
最後點少得叫甜品🍮-日本岩鹽意大利切餅($38)。佢啲款有啲切千層蛋糕🍰咁,出面都好少有呢款,食落好香滑,又吾會好死甜,係我鐘意既款式呀🙊
Overall 黎講服務真係超好,店員會好留意食客需要啲咩,會即刻過黎準備。食完都會問我地啲野食點?好無食呀?感覺都幾關心啲食客,會接納我地意見。野食方面都非常吾錯既,價錢都好合理,呢個水準,cp 值都真係高,真係非常推薦俾大家!