2022-02-18
🐮🇦🇺靚景扒房。必食超正Creme Brûlée 🍮🤤🍴Wooloomooloo Prime📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 21樓Wooloomooloo Prime一直係我心目中是香港的TOP🔟扒房: 有澳洲靚牛🐮、有殷勤服務🙋🏻♀️、仲位於The One 21樓🎇,可高踞俯瞰維港靚景,基本面可說是無得輸😎😎今次再次到訪,專登提早預訂窗邊座位,得以在醉人的維多利亞港美景相伴之下鋸扒❣️🐮🔅 Bread & butter 🔅 Tuna & Spanner Crab Tartar牛油果🥑、吞拿魚🐟 同蟹肉🦀 都好新鮮,酸忌廉配埋個有少少橙味的醬(?!),都幾fresh幾開胃🤤可憾三文魚籽🐟偏細粒,同不夠新鮮爆脆🔅 Australia Beef - 200-day grain fed, 2-3 weeks wet-aged, Queensland : Rib-eye 340g生熟度: Medium rare🥩🐮牛扒油花分布平均,雖不是入口溶化但非常軟腍😌但外層居然沒有微脆感🥲🥲,同埋有啲overcooked ,有少少🤏失望牛扒會伴以四款嘅招牌醬汁: 1️⃣ Béarnaise🥚2️⃣ Five
🍴Wooloomooloo Prime
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 21樓
🔅 Bread & butter
🔅 Tuna & Spanner Crab Tartar
可憾三文魚籽🐟偏細粒,同不夠新鮮爆脆
生熟度: Medium rare🥩
🐮牛扒油花分布平均,雖不是入口溶化但非常軟腍😌
但外層居然沒有微脆感🥲🥲,同埋有啲overcooked ,
有少少🤏失望
牛扒會伴以四款嘅招牌醬汁:
1️⃣ Béarnaise🥚
2️⃣ Five Peppercorn🪴
3️⃣ Mushroom🍄
4️⃣ Red Wine🍷
我個人就比較喜歡Red Wine,不過其實就咁配海鹽都夠味
🔅 Asparagus (grilled)
好鮮甜好Juicy,仲配以檸檬汁🍋同蛋黃醬🥚👍🏻
🔅 Seafood Linguine
海鮮有青口、虎蝦🦐、蜆肉,但個蕃茄意粉醬🍅太濃稠,所以都蓋過晒海鮮的鮮味了😵😵😵
意粉彈牙、掛到蕃茄醬,但味道就較普通,完全無特別😅
🔅 Mocktail - Mango Shake & Aussie Punch
雲呢拿籽🌱香氣撲鼻,焦糖燉蛋🍮入口好滑、好香甜🤤🤤
夾埋燉蛋上新鮮的mixed berry一齊食,好fresh🍓🫐
雖然好飽,但係一啲都唔覺得膩😝😝
超正❗️好好食‼️
🐷🐷整體評價:
扒房水準似乎下降了😢 不但食物只屬中規中矩,服務亦非常一般 (多次揮手叫店員都無人理😵)
幸好餐廳地理位置優越,食客可以一面用餐,一面俯瞰維多利亞港嘅景色,仍給整頓晚飯挽回不少分數🤡
另有趣的是,作為🇦🇺澳洲扒房的Wooloomooloo Prime,現在最好吃的已不是澳洲名物牛扒🐮或海鮮🦐,反而是甜品Creme Brûlée 🤣🤣🤣
也許之後會再到訪食甜品🍮吧🙃🙃🙃