2018-02-02
早前睇雜誌見到介紹e間餐廳,雜誌上見到佢個湯底介紹已經覺得好吸引!餐廳地點方便,地鐵站行幾分鐘就到。餐廳環境完全唔似一間火鍋店,裝修好特別,行入去面向海景,景觀一流👍而且環境舒適,裝飾設計有格調餐廳除左打邊爐外,原來仲係酒吧黎,現場仲有調酒師傅即場調製特色cocktail ,今次我就試左green tea temptation ,利用冧酒、奶及綠茶調整而成,飲落口香滑,而且仲有陣陣茶香飲完cocktails 之後終於到今晚嘅主角招牌亞古鍋職員介紹湯底用左花膠、老雞、火腿、雞腳熬足6-7小時制成,每個亞古鍋仲配上20-30頭花膠一隻,放埋修湯底內一齊熬湯一流,花膠有成隻筷子咁大隻,食落口口感一流,就連湯底都充滿膠質,攪到個個靚女都搶住飲頭啖湯我地仲叫左幾款招牌菜試下「騸估三寶」(牛頸脊、邊抓、腩包),食落口三款牛都有唔同質感,我就比較中意食腩包,因為比較罕有平時係一般火鍋店都好難食到我地仲見到竟然有生牛肉刺身,大家都未試過生牛肉刺身,所以就叫左黎試下第一次食生牛肉感覺好特別,將生牛肉連同洋蔥捲起一齊放落口,一d血腥味都無,仲好鮮甜,侍應仲教左我地放入鍋內滾3秒再放入口,又有另一種口感餐廳
餐廳地點方便,地鐵站行幾分鐘就到。
而且環境舒適,裝飾設計有格調
招牌亞古鍋
餐廳除左牛之外仲有多款特色丸類,餃子
特別推介就係四合丸、黑松露鮮蝦水餃、「碧綠豆腐」
四合丸用了墨魚、蝦、豬肉、腿蓉制作已成,食落口彈牙又充滿鮮味
黑松露鮮蝦水餃,有陣陣黑松露香味,口感非常特別,令人一再回味
「碧綠豆腐」聽個名都覺得有趣,見到個樣忍不住個個都要影相,外表好似一塊白潔布,豆漿面層舖滿了波菜溶,而豆腐是由餐廳自制的,利用了雞蛋同豆漿制成,豆香同蛋香兼備再加上波菜,食落口不同層次口感
碧綠豆腐