2019-03-19 479 views
銅鑼灣食肆林立,要找高質素的火鍋也多的是,但這間亞古鍋,除了食物質素高,也贏了餐廳環境。在27樓的高層,可以望到維港夜景,也可以走出大露台吹吹風和朋友談談心,更可點杯雞尾酒飯後和朋友詳談。這餐廳分了火鍋區和酒吧區,是放工後消遣的好地方。再說說食物質素,選了非常上升的牛肩脊,肉質是結實但鮮嫩的那種,新鮮,有咬口,一吃便知是靚牛。特別推介是花膠雞湯底,同樣花膠不是隨便敷衍你的那種,是有質感厚實的靚花膠,湯底濃郁充滿着骨膠原,而且價錢也是勝價比高的,這種質素每人才三百多元,值得推介!
2018-10-24 275 views
今日又約咗一大班朋友你銅鑼灣打邊爐。App呢間鋪頭之前喺雜誌介紹過,已經好想試,今日終於都有機會了。地點都好方面,在銅鑼灣B出口行3分鐘左右就到midtown,搭lift上27樓就係了😊😊醬料既種類都好多,鐘意點溝都得😌我地叫左招牌亞古鍋湯底,湯底真心足料😱😱打邊爐之前都忍唔住飲左一碗,入面係花膠濃雞湯、仲有瑤柱碎同螺頭🤤🤤🤤,飲得出一d味精都無👍🏾👍🏾日本豆笛都係第一次見,要自己剪開的非常之新鮮肥牛我地叫左安格斯手切肥牛,食完一碟都唔夠,要再叫多2碟,因為真係好好味,脂肪比例好均勻,而且好香牛味👍🏾👍🏾肉質又新鮮四合丸係由墨魚、豬肉、蝦同金華火腿茸4樣野整成的。燈丸有金華火腿既鹹香味,咬落去又有墨魚粒,而且爽口彈牙,高度推介👍🏾👍🏾
醬料既種類都好多,鐘意點溝都得😌
日本豆苗
日本豆笛都係第一次見,要自己剪開的非常之新鮮
手切安格斯肥牛

日本豆苗
手切安格斯肥牛
2018-10-11 216 views
睇大家嘅食評,九成九都讚好!就來試一試!係得呢幢大廈嘅都唔會特別平。這裏走中高檔路線,黑暗環境想營造高格調氣氛?的確幾舒服。見大家都激讚亞古招牌湯底,由紅棗、南棗、雞、螺頭(好細粒)煲成,即管一試。味道濃郁!店員一開始叫我哋每人一碗試吓味,咁樣飲湯底都係第一次!不過飲咗幾啖覺得有啲鹹.... 廣島蠔($88)味道都OK。安格斯肥牛.. $298 賣相同味道都好。呢個黑毛豬有驚喜!口感非常好!($168)好大粒鮮蝦。另外叫咗烏冬、蔬菜盤、皇帝菜、響鈴、等等,掛住食沒有拍照了!整體來說,環境食物都不俗,但係都真係幾貴!價錢唔係親民嗰種囉⋯⋯帶蛋糕來要比$150切餅費(入門口講一次、想上旦糕之前再講一次...)另外他們還未申請到酒牌,暫時有汽水:softdrink供應,$42罐汽水... @@但係容許客人自己帶酒來飲,你哋唔錯!基本上店員都很有禮貌,動作都好快... 不過有位姐姐感覺就唔太親切... 總結如果諗住俾錢食好嘢,我唔會揀呢度。覺得唔值... 因為我是一個平民! 另外呢度抽風系統做得唔錯,唔會食完一陣味。
睇大家嘅食評,九成九都讚好!
就來試一試!係得呢幢大廈嘅都唔會特別平。
這裏走中高檔路線,黑暗環境想營造高格調氣氛?的確幾舒服。

廣島蠔($88)味道都OK。

安格斯肥牛.. $298 賣相同味道都好。

呢個黑毛豬有驚喜!口感非常好!($168)

好大粒鮮蝦。

整體來說,環境食物都不俗,但係都真係幾貴!
但係容許客人自己帶酒來飲,你哋唔錯!

另外呢度抽風系統做得唔錯,唔會食完一陣味。

2018-10-11
2018-10-10 136 views
這個mall 向來地方大亦高級,食飯確是不錯👍🏻火鍋🍲最適合熱熱鬧鬧的進餐,今次選擇與密友慶生食餐好的首先推薦- 安格斯刺身牛(忘記名稱)配上洋蔥生食,真正的入口即溶其次是火鍋料- 白鱔片 一條長長的,魚肉口感彈牙(我們encore 3次)😍👍🏻👍🏻👍🏻繼是桂花蚌、生蠔、象拔蚌為海鮮類的都非常鮮味。💝湯底濃郁,差點把湯喝完至捨得加上湯起火鍋點了-杏汁豬肚及花膠 ,個人比較喜歡前者,味道不會因加湯而變淡味,清香!花膠湯底感覺重味道些小,如果喜歡更濃厚味較合適。
這個mall 向來地方大亦高級,食飯確是不錯👍🏻
火鍋🍲最適合熱熱鬧鬧的進餐,今次選擇與密友慶生食餐好的

首先推薦- 安格斯刺身
(忘記名稱)
配上洋蔥生食,真正的入口即溶

其次是火鍋料- 白鱔片
一條長長的,魚肉口感彈牙
(我們encore 3次)😍👍🏻👍🏻👍🏻

繼是桂花蚌、生蠔、象拔蚌為海鮮類的都非常鮮味。

💝湯底濃郁,差點把湯喝完至捨得加上湯起火鍋

花膠湯底感覺重味道些小,如果喜歡更濃厚味較合適。
2018-10-08
  • 白鱔片
  • 日本廣島蠔
  • 招牌亞古鍋
  • 騸牯三寶
蝴蝶結姐姐實在太喜愛打邊爐,所以特意約閨蜜到位於銅鑼灣的亞古鍋。原來亞古是RAGOUT這法語的譯音,意思為鍋物,而法國人都喜歡將新鮮食材共冶一爐。餐廳亦花了很多心思, 單是肉類方便經已有蒙古羊肉、日本北海道走地雞及南韓的濟州豬選擇。我們選了來自日本北海道的走地雞 (感覺上較健康😂) 肉質好嫩滑而且沒有筋。湯底方面選了這裡的招牌的亞古鍋,以螺頭、碎瑤柱及精選藥材例如蟲草花等,我們亦追加了花膠。結果我們各自於未開始打邊爐前經已飲了三大碗,很養顏! 閨蜜無牛不歡,所以點了半份騸牯三寶,所謂騸牯就是已去勢的意思,因為激素相對減少而令脂肪平均分佈全身。肉味甘香濃郁而肉質更是鮮嫩。當中包括牛頸脊、挽手及邊抓。邊抓就是位於肋骨位包圍牛腩的肌肉脂、肉味特別香而且有質感,入口很肥美。牛頸脊則是牛隻活動最多的部位而脂肪較少肉質腍而口感嫩滑,牛肉鮮而不羶的。而挽手則據說每頭牛只有 1.5 kg 最香或最靚的刁鑽部位一層脂肪一層肉 肉帶甘香最重油份及最濃。是蝴蝶結姐姐最喜愛的! 四合丸田由墨魚、蝦豬肉及雞腿肉 細細粒一口一啖剛剛好。打邊爐就當然不小得廣島蠔及炸響鈴啦!值得一提的是環境固然優雅,令到我們打邊爐同

四合丸田由墨魚、蝦豬肉及雞腿肉 細細粒一口一啖剛剛好。

打邊爐就當然不小得廣島蠔及炸響鈴啦!

值得一提的是環境固然優雅,令到我們打邊爐同時都可以有 fine dining 的感覺之外。絕對值得一讚的是這裏的服務非常好!待應們會主動於合適時間提供牙籤、加湯,甚至乎連手機外置充電都有得借。

食客只需要專注跟朋友開心聊天及吃,從不需擔憂湯鍋是否夠湯,爐是否夠熱等。
2018-09-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
小編本來打算今日去食十下既皆因上次去阿肥度食覺得水準下降今次都係o係翻銅鑼灣度食穩陣d打去十下book檯,個職員態度衰到呢,雖然有檯但小編唔順氣呀,chok住點食?跟著就openrice睇下有冇火鍋店吸引到小編我,睇到呢間、嘩~個招牌亞古湯底就係小編最愛既花膠濃雞湯仲加埋螺頭同碎瑤柱、隔住個mon都想食吖一於去試下,打去book檯、態度正常好多,唔會d聲氣好似唔x想做你生意咁好多火鍋店一做起左就串嘴到無倫!車~全香港🉐️你有火鍋食咩?都係講返正題先、呢間嘢位於midtown 2期27樓,以地段黎講當然餐廳唔係走平民路線,如果你想平食火鍋、呢度就未必適合你啦,但如果你想靜靜地同朋友屋企人食飯慢慢傾計,又有靚境睇、呢度就合曬你河車啦好彩小編一早o係openrice溫定書、睇下有邊d係招牌推介、用極速點菜、然後小編質素既花膠湯底就黎到啦個湯底真係冇🉐️輸,濃郁到一個點但唔會死鹹or飲完勁口渴,真心足料冇呃人,本身湯底288,令加100元要隻花膠、staff會幫你剪開一塊塊再放入湯底就食🉐️啦,d湯真係好好味,我地差不多飲曬d湯,都已經半成飽囉然後點左碧綠豆腐(菜融舖上豆腐度)、脆肉鯇、四合丸、響鈴
小編本來打算今日去食十下既皆因上次去阿肥度食覺得水準下降
今次都係o係翻銅鑼灣度食穩陣d

然後點左碧綠豆腐(菜融舖上豆腐度)、脆肉鯇、四合丸、響鈴、珊瑚蚌、粟米、潮州魚蛋,珊瑚蚌和脆肉鯇尤其出色,可能我地冇叫肉類所以都唔係好貴、兩位合共1100、個湯底已經400幾、其他配料其實都唔太貴、但順帶一提如果大家喜歡牛肉就非常適合你,因為呢度另一樣主打就係牛肉,小編目測差不多檯檯都叫牛肉囉除左我地
同埋佢地有韓牛
食架,當然價錢就再貴d啦,小編表示為左個湯底encore指數係極度非常之高、維持A+++級數呀!
脆肉鯇
四合丸、珊瑚蚌
2018-09-29
$550 (Dinner)
脆肉鯇
四合丸、珊瑚蚌
  • 四合丸
  • 碧綠豆腐
  • 日本粟米
坐落喺登龍街金朝陽中心Midtown 27樓嘅【亞古鍋】飽覽銅鑼灣景色;佢同其他火鍋店唔同嘅係佢花了很多心思從世界各地搜羅多款材料呈獻給食客,而且餐廳佔地超過七千呎!其實打從名字開始就顯得不一樣...【亞古】,店員話我知係法語「Ragout」...本意為鍋物!幾有趣!是晚放工後,大家都想打邊爐,聽同事介紹佢上次食過的【亞古鍋】是多麼高質,我見價錢偏中價位,而且又多好評就一於試試。入到去覺得個view好靚,室內環境舒適,真係可以望到銅鑼灣夜景!設計及隔局有別於一般既火鍋店!全場用黑色和暗紅色為主調配合掛燈和掛畫,餐廳本身好大,所以枱與枱之間好闊落,所以唔會覺得好迫同好吵鬧~打造出環境優雅格調,坐落仲好舒適!店內更設有酒吧,有調酒師長駐,可以好relex同朋友傾計既地方。環境就好合心意啦,但食物質素又如何呢?調味料方面非常豐富,醬料放成九宮格而且望落好衛生,每個都好分明而且新鮮。我地揀選左「招牌亞古鍋」,睇到有人話食完【亞古鍋】 嘅招牌鍋底番唔到轉頭就好想試試!呢個鍋係用精選藥材做鍋底,入面估唔到會有「花膠、螺頭、瑤柱、紅棗、黑棗、杞子等」,再加鮮雞熬八小時而成。幾驚喜先飲一啖,滲入濃濃既

環境就好合心意啦,但食物質素又如何呢?

呢個鍋係用精選藥材做鍋底,入面估唔到會有「花膠、螺頭、瑤柱、紅棗、黑棗、杞子等」再加鮮雞熬八小時而成。幾驚喜
先飲一啖,滲入濃濃既藥材湯味,非常滋味,每口盡是膠質,猶如燉湯般滋補養生。不愧係招牌湯底!

招牌亞古鍋

食材來源地來自唔同國家的出品,跟酒樓火鍋有層次之分!
因為呢度食材中的亮點莫過於在本地很難得的騸牯牛,所以我們點了
騸牯三寶,包括有「牛頸脊、邊抓、挽手」,到底咩叫「騸牯」?
問左侍應哥哥,侍應哥哥好有禮貌咁解釋「騸牯」係指已閹割既牛,被閹割後既牛活動能力比較弱,因此脂肪比例都會高點,牛味亦較濃~講到咁點好似幾特別!期待啊!

騸牯三寶

黎到既時候真係覺得擺盤非常精緻,將牛頸脊包至玫瑰花形狀,下面亦好清晰分開左「挽手」同「邊抓」!除左牛頸脊外, 另外兩款既名都係第一次聽, 似乎其他地方很少有。

邊抓

挽手肉比我既感覺更肥味,脂肪明顯比邊手多點;而邊手食落軟熟,牛味濃,兩種肉質味道截然不同!而「牛頸脊」肉質比較細緻,油花多,口感嫩滑,牛味又重!三樣都好好食!果然以罕有的騸牯牛(即閹牛)作招徠是對的!每天少量供應,好彩我都食得到!

挽手

除左牛之外其他配料及小食等逾百款,包括自家手打肉丸、餃子、各式海鮮及蔬菜等等,選擇應有盡有。我地亦叫左
「四合丸、豚肉韭菜餃、濟州豬肉、炸枝竹」!
四合丸由4種肉混合而成「包括墨魚、蝦、豬、金腿茸」食落彈牙得黎又好有肉味,讚!
豚肉韭菜餃韭菜往往比肉重味,但鹿兒島豚肉的油脂香肉味,相當突出,餃子皮十分薄,感到餡料滿滿!食得出保持到新鮮!好味的!
四合丸+豚肉韭菜餃

濟州豬肉都好香,不過比起招牌「騸牯」就當然冇咁出眾啦!
平時唔太好豬肉既我, 食第一塊已經不停再吃,口感上比起一般的豬肉要來的軟嫩許多,咬起來帶有微微嚼勁,唔會有渣滓。
濟州豬肉+炸枝竹

濟州豬肉

雞湯熬至奶白色,有黏稠應該係花膠既骨膠原,但冇黃油在面層,好似唔油膩呢!

招牌亞古鍋

炸枝竹比我想像既份量多,吸盡湯汁,再蘸少量辣椒醬,食多幾件都仲得!口感酥香,入口脆身而且食得多唔會感覺油膩!
炸枝竹

兩個人始終食唔到太多野,最後就叫多個
唐生菜當清一清腸胃就完結呢個火鍋晚餐
唐生菜洗得乾淨,顏色靚靚,幾爽口又夠甜

濟州豬肉+炸枝竹+唐生菜

其實仲有好多款菜款想嘗試,包括吊籠、鵝肝墨魚丸!已經唸好下次幾個朋友再約食呢間【亞古鍋】,多人既時候可以品嘗更多款式配料!

高級的火鍋店來說食物的質素與價錢都算成正比!
作三五知己或商務飯局或情侶約會打個邊爐係可以傾計談心,呢間真係值得推介,因為好多打邊爐既地方都空間較逼而且吵鬧,呢度絕對冇呢個問題!夠闊落又高雅!服務質素都唔錯...照顧週到!

食完飯後在露台裡鳥瞰維港海景,吹吓風,又幾舒服呢!
Type of Meal
炸枝竹
濟州豬肉+炸枝竹+唐生菜
  • 四合丸
2018-09-03 81 views
個個都話好!真的嗎?當然要去試吓!時間尚早,我係第一枱客,被安排坐中間位置。人人都話高層海景火鍋,其實有幾多枱睇到海景呢?全店以型格黑色作主調⋯⋯cool !點了湯底~ 味道是不錯的牛頸脊~肉質很好👍🏻淋滑鮮蝦雲吞~攞出嚟雲吞全是倒汗水,一般白膳片~失敗!乜理由原全唔爽?潮州魚蛋~有魚味彈牙蔬菜拼盤~偏貴(多菰小菜)服務員不時走埋嚟話幫忙「不」走d油,其實真的好煩。放低隻碗我自己搞,是否更好呢?另外食到d䜴油淡晒,請幫忙換過d。佢只係放低碟豉油就走了。我問可否比返個調味架料我呢?隔咗一陣,佢指住另一台,話有人用緊就行咗。但嗰台人不停傾計,跟本冇人搞緊調味。有d火滾,我再問佢,你地是否只有一個調味架?我係咪而家唔好食?等佢地用完,我先有得調味?結果佢問我想要d乜,跟住再入廚房玀比我🤦🏻‍♀️失敗總括嚟講!本人覺得真的一般而已!

點了湯底~ 味道是不錯的
牛頸脊~肉質很好👍🏻淋滑
鮮蝦雲吞~攞出嚟雲吞全是倒汗水,一般
白膳片~失敗!乜理由原全唔爽?
潮州魚蛋~有魚味彈牙
蔬菜拼盤~偏貴(多菰小菜)

總括嚟講!本人覺得真的一般而已!
香茜皮蛋/沙嗲
牛頸脊
鮮蝦雲吞
白膳片
潮州魚蛋
蔬菜併盤
蔥花
2018-09-01
$500 (Dinner)
2018-08-31 56 views
同friend出開銅鑼灣,想去間環境舒舒服服又寬敞嘅火鍋店邊傾邊食,於是就揀左黎'亞古鍋'試吓 門面都幾有feel一入到去就有人捧咗呢碟調味過黎比我地自己動手'混醬'圖中後排中間嘅沙嗲醬最好味濟州豬($288)&瑤柱冬荀丸($88)豬肉味濃郁,5點汁都好好食瑤柱鮮蝦芹莱水餃($58)&白膳片($98)水餃同出面食嘅冇乜分别 ok lah膳片好新鮮 魚皮夠彈牙 值得食廣島蠔($88)&生菜($48)皇牌♥️♥️騙牯三寶(半份)真心好食三種各有特色牛頸脊少脂肪有咬口邊抓有油香挽手5靭重肉味個人最鍾意食牛頸脊總結除左有d貴,其他都幾好

門面都幾有feel

一入到去就有人捧咗呢碟調味過黎
比我地自己動手'混醬
'
圖中後排中間嘅沙嗲醬最好味

濟州豬($288)&瑤柱冬荀丸($88)
豬肉味濃郁,5點汁都好好食

瑤柱鮮蝦芹莱水餃($58)&白膳片($98)
水餃同出面食嘅冇乜分别 ok lah
膳片好新鮮 魚皮夠彈牙 值得食

廣島蠔($88)&生菜($48)

皇牌♥️♥️
騙牯三寶(半份)
真心好食
三種各有特色
牛頸脊少脂肪有咬口
邊抓有油香
挽手5靭重肉味
個人最鍾意食牛頸脊

總結除左有d貴,其他都幾好
2018-08-15
$400 (Dinner)
  • 騙牯三寶
  • 濟州豬
  • 醬料
2018-08-22 113 views
呢間摩登火鍋店專賣騸牯牛😍 Everything is perfect!🍄 菇菌湯鍋上枱時會比你飲啖湯先,鮮味濃郁不造作,勁高質🤩🥩之後加湯再灼牛肉,叫左騸牯三寶,分別係三個唔同部位。邊抓比較厚肉,較富嚼勁; 挽手多筋位,同時多脂肪,牛味濃;牛頸脊則較柔軟,牛脂分布較均勻,肉味清香。各種都好好食,牛肉齒頰留香😻。🦐 鮮蝦芹菜水餃外皮較厚,不過用料豐富新鮮,鮮蝦大隻又彈牙。日本豆苗係好似sprouts咁但少啲草青味,要自己剪個下真係好盞鬼😂嗌烏冬又會比個撈你,次次淥麵都會唔見左啲麵,今次好貼心😂醬料方面最欣賞嘅係麻醬,好有自家磨製嘅風味,點牛肉、撈烏冬都好襯。啲staff都好attentive, 仲會幫你隔走啲浮面嘅油渣,心心眼😽🌟 🌟 🌟 重點係:某訂位平台有半價架!兩個人食左六百幾,都幾值:)

🍄 菇菌湯鍋上枱時會比你飲啖湯先,鮮味濃郁不造作,勁高質🤩

嗌烏冬又會比個撈你,次次淥麵都會唔見左啲麵,今次好貼心😂

2018-08-21 1026 views
要有持續性地保存一種傳統,活化似乎是最恰當的做法。建築例如大館如是,食物也如是,在傳統的框架下加添些新意,但又不失其原貌,對不同年齡層的人都有吸引力。店名亞古鍋裡的「亞古」原來是法文Ragout的譯音,意思是將新鮮好吃的食材放進同一鍋裡,共冶一爐,法國人喜歡做炆燉鍋,而香港人則是變成「打邊爐」。這家火鍋店以廣東火鍋食材為主,但裝潢非常時尚,食材的來源地也來自不同國家的質素出品,跟傳統中式酒樓的火鍋很不一樣。醬料放成九宮格,十分整潔。除了一般的芫茜、蔥花、辣椒、炸蒜和蒜蓉外,還有比較特別的醬料,如中間的那個是炸紫洋蔥,炸得香口而帶點微甜,十分好吃。下層的則是麻醬、沙嗲醬和辣椒醬。這裡的沙嗲醬是秘制的,混入花生碎,又香又有咬口,而且不會醬跟油分開厚厚的一層,不會覺得太油膩。火鍋的湯底最重要,這個招牌亞古鍋用了花膠、螺頭、瑤柱、紅棗、黑棗、杞子等,再加鮮雞熬八小時而成。雞湯熬至奶白色,有黏稠的骨膠原,但沒有黃油浮在上面,一點也不覺油膩。雞的鮮味加上少許藥材的味道很匹配,添了幾條芹菜段增添香氣,濃郁滋味。這裡是先喝湯,後加豬骨湯「打邊爐」,所以能夠呷到最原味的「頭啖湯」。 我們都忍不住每人喝了

這家火鍋店以廣東火鍋食材為主,但裝潢非常時尚,食材的來源地也來自不同國家的質素出品,跟傳統中式酒樓火鍋很不一樣。

招牌亞古鍋
我們都忍不住每人喝了兩三碗呢!而且花膠有厚度有膠質,螺頭熬湯後仍然爽滑不韌口,「老火湯」的湯渣也能夠吃。

日本廣島蠔
廣島蠔非常鮮甜,沒有腥味,蠔身肉厚,淥至剛好熟口感creamy多汁。

白鱔片
平常沒有很好吃鱔,但這裡的吃了第一口已經很喜歡。看上去粉嫩的顏色已知道很新鮮,厚度切得剛剛好,不會太薄至沒口感,也不會厚得變韌口。這裡的白鱔片很有油甘香,帶點魚的清甜,十分好吃。

豚肉韮菜餃
豚肉韮菜餃的餃子皮十分薄,略帶煙韌。韮菜很香,豚肉餡料滿滿,調味不會過鹹。

瑤柱冬筍丸
瑤柱冬筍丸是手打豬肉丸,頗為有鮮味。
瑤柱冬筍丸
一絲絲瑤柱在裡面十分足料,冬筍增添口感,是不錯的配搭。

四合丸
四合丸跟平常的四寶丸很不同,這個是將四款材料合成一種丸,而不是有四款不同的丸。墨魚、蝦、豬肉和金腿茸合成的手打丸,非常彈牙可口,而且有墨魚粒粒令口感更豐富。
味道也是十分鮮甜,還有金華火腿的鹹香調味提鮮。

濟州豬
濟州的是黑毛豬,豬肉雖然切得薄片,但濟州豬本來就比普通的豬肉較濃味。脂肪帶點甘香,但不會過於油膩。

騸牯三寶  (半份)
騸牯三寶包括牛頸脊、挽手和邊抓。
牛頸脊是牛肉很珍貴的部分,每頭牛只得很稀少。呈比較上最深的紅色,涮出來的口感也是最鮮嫩、最腍滑的。只有些微脂肪,但仍不會覺得嚡口,厚切也沒問題。

挽手其實也是牛頸部的地方,不過牛頸脊是在背部,而挽手則是在底部。因為挽手是前腿連著牛胸的地方,一頭牛只有兩塊,甚或更為矜貴。挽手有油份得來又夠濃味,兩者兼得。
邊抓即是肉眼的部分,不用多說一定軟腍,但是三款中最肥的一款肉,甘香味道多於肉味。

唐生菜
唐生菜洗得乾淨,爽脆清甜,在吃完這麼多肉類之後清清胃口是不錯的。

竹昇手打生麵
其實份量差不多,不過少了主食又好像有點意猶未盡,所以最後加點了一個竹昇手打生麵。是否真的用竹棍打麵團不得而知,但最少一定是即叫即做。生麵比雲吞麵店的更要幼細,卻不失爽口彈牙之感,鹼水味道也不過濃,伴著湯底弄個湯麵也不錯的吃。

整體來說食物的質素與價錢成正比,環境和服務也令人十分舒適,是高級的火鍋店。把廣東的飲食傳統合在一起,雖然不算是很有新意,但也不失為一個好的嘗試。
$414 (Dinner)
濟州豬
騸牯三寶  (半份)
  • 騸牯三寶
2018-08-17 161 views
與一班朋友去到登龍街晚餐,竟然與上次同另一班朋友所去過的是同一幢大廈,只不過是不同樓層,真是巧合。今次去的是亞古鍋,Ragout名字源自法語,意思是鍋物。這店的主打是食騸牯牛,即經閹割的公牛。由於牛仔約1歲被閹,性格較一般公牛文靜,活動量較少,脂肪相對更多,肉質嫩滑,適合用來做火鍋肥牛。騸牯牛同樣吃草,必須養至5歲才會屠宰,較一般黃牛只養22個月為長,牛味更加香濃。香港的供應量不多,所以這火鍋店亦是限量發售的。餐廳佔地頗大,相信有二千多呎,店內環境幽雅,燈光柔和,座位寬敞,在此進餐令人感到舒適寫意。我們一行四人,點了招牌亞古鍋 ($288)、騸牯三寶(牛頸脊、邊抓、手挽)半份、濟州豬 ($288)、白鱔片 ($98)、日本廣島蠔 ($88)、四合丸(墨魚、蝦、豬肉、金腿茸) ($88)、瑤柱冬筍丸(豬肉、瑤柱、墨魚、冬筍粒) ($88)、豚肉韮菜餃 ($58)、竹昇手打生麵 ($38)及生菜 ($48)。落單後就送上調味架,我們自行調校好調味醬。跟著服務員就端上招牌亞古鍋,他提議我們待湯滾起後就先舀湯來喝,然後再加湯食火鍋。原來這個亞古鍋湯底是用螺頭、碎瑤柱、花膠、紅棗、大棗、杞子及其

我們一行四人,點了招牌亞古鍋 ($288)、騸牯三寶(牛頸脊、邊抓、手挽)半份濟州豬 ($288)、白鱔片 ($98)、日本廣島蠔 ($88)、四合丸(墨魚、蝦、豬肉、金腿茸) ($88)、瑤柱冬筍丸(豬肉、瑤柱、墨魚、冬筍粒) ($88)、豚肉韮菜餃 ($58)、竹昇手打生麵 ($38)及生菜 ($48)。

落單後就送上調味架,我們自行調校好調味醬。跟著服務員就端上招牌亞古鍋,他提議我們待湯滾起後就先舀湯來喝,然後再加湯食火鍋。原來這個亞古鍋湯底是用螺頭、碎瑤柱、花膠、紅棗、大棗、杞子及其他藥材,與老雞熬上十個小時而成,湯底果然與老火雞湯無異,所以我們每人都先喝上兩碗,甘香味濃,讚賞一輪後才再加上湯做火鍋湯底。

招牌亞古鍋

騸牯三寶(牛頸脊、邊抓、手挽)半份,包括了牛的三個部位:牛頸脊,指牛頸至牛肩中間的一段肉,是牛隻活動最多的部位,脂肪比較少,肉質相對結實爽滑,肉味較濃郁,油花分佈均勻。

邊抓在肋骨位,是包圍牛腩的肌肉,脂肪特別多,肉味香而有質感,入口肥美。

挽手是牛前腿連着牛胸的位置,位於爽腩及崩沙腩中間,脂肪較多,特色是「一層脂肪一層肉」。因為在劏牛時,要在中間落刀,挽手部位很少,只有兩塊,質感不太嚡,肉帶甘香,油香最濃。
騸牯三寶

濟州豬是南韓的黑毛豬,豬隻在天然無污染的環境下以自然放養的方式成長,豬肉自然精肉多、脂肪相對較少,肉質結實富彈性,甚至連肥肉都具嚼勁。豬隻只食草而不食飼料,一般會養到4至5歲大才食用,豬味更濃郁。由於會經特別處理,成本較一般豬肉貴兩至三倍。剛到南韓旅遊回來,當地多用來燒烤,其實用來做火鍋料更加嫩滑有口感。

濟州豬

白鱔片新鮮有光澤,肉質結實彈牙爽脆,味道鮮甜,鱔皮的油脂甘香爽滑。
白鱔片

日本廣島蠔肥美飽滿,蠔味鮮甜,餐廳還特備一個有點像炸薯條用的長方形篩,可以用來盛著要灼得多點時間的火鍋料,避免要在鍋裡尋寶的尷尬情況,非常方便。
日本廣島蠔

自家手打的瑤柱冬筍丸(豬肉、瑤柱、墨魚、冬筍粒)肉質密度高而有彈性,味道鮮甜,墨魚及冬筍粒加添了肉丸的爽滑及彈性,而瑤柱亦令肉丸更加鮮甜。

瑤柱冬筍丸

四合丸(墨魚、蝦、豬肉、金腿茸)基本上與瑤柱冬筍丸的外貌及味道相近,都是鮮甜爽滑,兩者都比平常所食的豬肉丸好食得多。

豚肉韮菜餃饀料十足,餃皮不厚而且很滑。
豚肉韮菜餃

竹昇手打生麵是後加的,要等一會才送上來,服務員說是即做的,食落麵身爽滑有嚼口,與一般的生麵確有不同。

生菜

一餐高質的火鍋餐,平均每人消費$415。
四合丸
$415 (Dinner)
四合丸
  • 騸牯三寶(牛頸脊、邊抓、手挽)
2018-08-08 72 views
話說,上星期和兩位愛吃火鍋的朋友,來了亞古鍋。亞古原來是法語Ragout,即是鍋物,店員介紹是因為法國人喜歡將新鮮食材共冶一爐,與親友共享,餐廳也旨在為客人提供優質食材。餐廳裝潢設計摩登又帶點高級,跟平時去的火鍋店很不同。我們入座不久,店員就送來了醬汁,加超多炸蒜是皇道吧😝我們選了養生的招牌亞古鍋($388)湯底,即花膠、螺頭、碎瑤柱及精選藥材。湯底味道濃郁,夠清甜,好像很補身,還有女仕最適合吃的紅棗。開動前大家都先喝了一碗呢!之後我們最期待的牛肉就送上來了🤩。這份優質騸牯牛三寶 (半份),即牛頸脊、邊抓和挽手,店員介紹才知道是被閹割的公牛,激素減少,所以脂肪分佈較平均。還有三個部位任君選擇,我最喜歡的是肉質較軟淋,牛味又重的牛頸脊 另外兩款牛味也夠重,不過肉質是比較有咬口的那種。湯滾了一會兒,就見到面頭起了一層膜,很足料的感覺啊!另外,又點了手打四合丸($88)和豚肉韮菜餃 ($58)。四合丸即是墨魚、蝦、豬肉和金腿茸。吃下去感覺挺特別,就是墨魚丸與豬肉丸合體般。豚肉韮菜餃足料!潮洲魚蛋 ($48) 來說,覺得不錯啊,好彈牙。濟州豬 ($288) 份量挺多的,肉味濃,不過不能煮太長時

餐廳裝潢設計摩登又帶點高級,跟平時去的火鍋店很不同。

我們入座不久,店員就送來了醬汁,加超多炸蒜是皇道吧😝

招牌亞古鍋

之後我們最期待的牛肉就送上來了🤩。

騙牯牛三寶

另外兩款牛味也夠重,不過肉質是比較有咬口的那種。

湯滾了一會兒,就見到面頭起了一層膜,很足料的感覺啊!

豚肉韮菜餃足料!

潮洲魚蛋

潮洲魚蛋 ($48) 來說,覺得不錯啊,好彈牙。

濟州豬

濟州豬 ($288) 份量挺多的,肉味濃,不過不能煮太長時間,否則肉質會變實。

炸魚皮($48) 及 炸響鈴($48) 是每次吃火鍋都必點吧!魚皮香脆,最喜歡放進鍋裡煮兩、三秒,沾到湯又保留香脆心感。響釣則是迷你版的。

整體來說,覺得店員服務態度不錯,食物質素挺高,尤其是牛肉!
騙牯牛三寶
潮洲魚蛋
2018-08-06 119 views
這幾年,香港出現了很多新式火鍋,小妹也嘗試過不少,味道一般也是不錯,只是缺乏了一些驚喜。這天好姊妹想打邊爐,恰巧未嘗過這家亞古鍋。本以為也是一般的火鍋店,抱著填飽肚的心態,就進去了。餐廳裝修很好,比起其他火鍋店,這裡以沉色格調為主,平凡中帶一點高貴。在鍋和配料端上來之際,只想填飽肚心態,就立即改變了。牛肉方面,我們選了騸牯牛三食($688),有牛頸肩、邊抓、挽手,不同部分有著不同的味道口感。當中牛頸脊的脂肪比較豐富,油花分佈均衡,而且肉質比較腍身,因此熟後入口即溶,牛的油脂香有效被揮發。邊抓的肉質比例較多,纖維較細密,很有嚼勁,而且牛味亦較濃郁。挽手的味道剛比較甘香,油份的味道亦最重最濃,而且肉質亦較香滑,比起另外兩種,又是第二種感覺。湯底我們選了招牌亞古鍋($388),是一大鍋花膠湯!除了花膠,湯入面有瑤柱、螺頭、紅棗、南棗等。湯被煲至奶白色,花膠精華都溶在湯內,飲下去很清甜,每啖都嚐到濃濃的花膠味,亦吃到一舊舊的花膠!其他配料在長時間的淆製下,亦散發出自身的味道,這不是火鍋底咁簡單,是不折不扣的老火湯,沒有味精,難怪店員也主動幫我們盛湯。四合丸($88)由墨魚、蝦、豬肉和金腿茸作成

在鍋和配料端上來之際,只想填飽肚心態,就立即改變了

騸牯牛三食

邊抓的肉質比例較多,纖維較細密,很有嚼勁,而且牛味亦較濃郁

招牌亞古鍋

四合丸($88)由墨魚、蝦、豬肉和金腿茸作成,因為有墨魚滑和蝦滑,丸咬落去很彈牙,金腿茸亦帶出各種食材的鮮味。
四合丸

豚肉方面也不錯,這款日本黑毛豬腩肉($158),脂肪比較少,肉質結實,很有咬口。
日本黑毛豬腩肉

日本廣島蠔($68)漲卜卜,size 也算大,放進花膠鍋內索哂湯味,吃下有湯汁,也有蠔味的鮮味,吃了咁多肉,吃點海鮮也不錯。
日本廣島蠔

炸魚皮($48)是自己造的,比起外面買的袋裝魚皮,這個更加新鮮,脆得來也充滿魚香,涮一涮放入口,軟中帶脆!因為沒有防腐劑,放得太久會變腍,要趕快食!
炸魚皮

醬料的選擇也不少,九宮格的格局,很多選擇,適合我這個醬料重度使用者

醬料

其實這裡的食物種類也很多,有很多自家的特色湯底和食材,單單是湯底,已經有14款的選擇😍!而且不是普通的甚麼沙嗲湯、雞湯等,都是足料的湯鍋,下面是菜單給大家參考:

總括來說,這樣中式火鍋近年也成行成市,但對湯底的製作,以及牛肉選材上,會如此執著的火鍋店其實不多,除了味道外,這餐也嚐到店家對做火鍋的心機
2018-07-31
$1000 (Dinner)
騸牯牛三食
日本黑毛豬腩肉
炸魚皮
2018-08-01 74 views
市面上有林林總總,各式各樣的火煱店,但食材有質素的就真是不多。今次來到亞古煱,一上到去,感覺幾有氣氛。上菜前已經有多種配料給你自由配搭, 一點都唔孤寒。叫左個騸牛set,有牛頸脊,邊爪,和挽手,每個部位都有不同的口感和油脂分佈, 一碟牛肉有三重享受。此外,廣島蠔也十分新鮮,不會有腥味。羊肉片肉質鮮嫩,不會有騷味。響鈴大細適中,食下去不會有油益味。 四合丸真材實料,不會混合其他東西。配合招牌亞古鍋做湯底,內含花膠,瑤柱,螺頭,紅棗,南棗等多種有益食材。單是湯底味道已經十分濃郁,不需要太多醬料加味,值得一試。
騸牯牛三部位
各樣火煱料